Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область співпрацюватиме з Албанією в науковій, туристичній та агропромисловій сферах

Харківська область співпрацюватиме з Албанією в науковій, туристичній та агропромисловій сферах

Сьогодні, 16 червня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Албанія в Україні Шпресою Куретою. Сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію в Харківській області, питання реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу, а також перспективні напрямки двостороннього співробітництва Харківської області з Албанією. «Я приємно здивована спокійною ситуацією в Харківській області. Війна - нехороша річ. І ви докладаєте максимум зусиль, щоб утримати мир і спокій в регіоні. Також ви надаєте велику допомогу переселенцям із зони АТО. В Албанії була схожа ситуація, коли ми приймали біженців з Косово. І прекрасно розуміємо ваші складності. Але хочу підкреслити, що ви можете розраховувати на підтримку албанського народу і уряду, оскільки ви сьогодні на правильному шляху і заслуговуєте на повагу і підтримку», - зазначила Шпреса Курета. У свою чергу, Ігор Райнін підкреслив, що будь-який конфлікт призводить у результаті до зростання економіки, а також активізації громадянського суспільства в цілому. «Албанія в останні 10-15 років активно розвивається. Після того, як на території нашої країни встановиться мир, ми зробимо все можливе, щоб Україна перетворилася на справжню європейську державу», - додав голова ХОДА.

Також керівник області акцентував увагу на питаннях реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу і окремо зупинився на реалізації реформ на регіональному рівні.

«Серйозний акцент ми будемо робити на сферу освіти і науки. Також реформи регіонального рівня, які вже представлені суспільству і зараз обговорюються, це реформи у сфері АПК, промислового комплексу. І найближчим часом ми презентуємо реформи у сфері житлово-комунального господарства. Позиція Президента України чітка - військовий конфлікт не повинен перешкоджати проведенню реформ. Також в цілому в Україні на сьогодні розпочата територіальна реформа. Мова йде про оптимізацію сільських рад як органів місцевого самоврядування, яких сьогодні на Харківщині 459. В цілому, хочу додати, що ми не займаємося політичним шахрайством, тому ніколи не обіцяємо того, що не можемо виконати», - підкреслив Ігор Райнін.

Посол Республіки Албанія в Україні додала, що реформи сьогодні необхідні, при цьому головне розуміти, що вони, в першу чергу, потрібні нам, а не Європейському Союзу.

Також Шпреса Курета зазначила, що Албанія зацікавлена у співпраці з Україною. «Незважаючи на те, що Албанія - маленька в порівнянні з Україною держава, ми впевнені, що можемо бути корисними один одному і обмінюватися досвідом, а також співпрацювати у різних сферах. Сьогодні ми урочисто відкриваємо почесне консульство Республіки Албанія в Харкові. Це велика подія, яка також сприятиме розвитку відносин між нашими країнами», - підкреслила Шпреса Курета.

У свою чергу, заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична розповіла, що вчора відбулася дипломатична зустріч, на якій були окреслені шляхи подальшої співпраці Харківської області з Республікою Албанія. «Ми визначили перспективні напрямки для подальшої роботи, які будуть корисні нашим двом країнам. Албанія - досить молода держава, яка розвивається і у якої досить багато невизначеностей. У цих моментах ми зможемо допомогти напрацюваннями та науковими ідеями. Крім того, була досягнута домовленість про розвиток туристичних напрямків. Незабаром ми відкриємо прямий рейс, який з'єднає Харківську область і Албанську республіку, щоб наші мешканці могли літати відпочивати в цю країну і переймати досвід», - зазначила Юлія Світлична.

Також заступник голови ХОДА підкреслила, що співпраця можлива і в науковій сфері. «В цьому зацікавлена Албанія, в цьому зацікавлені ми. Будемо розвиватися і влаштовувати поїздки у школи та університети щодо обміну досвідом», - сказала Юлія Світлична. Наступною сферою співпраці, за її словами, визначено агропромисловий комплекс. «Надалі ми будемо розвивати роботу в будь-якій сфері, яка буде цікава і нашим підприємцям, і бізнесменам Албанії», - додала заступник голови ХОДА.