Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Курс на створення ефективної організації влади на місцях є безальтернативним. Ігор Райнін

Курс на створення ефективної організації влади на місцях є безальтернативним. Ігор Райнін

12 червня голова Харківської облдержадміністрації виступив із докладом на засіданні Ради регіонального розвитку, яке пройшло під керівництвом Президента України Петра Порошенка. «Зараз у Харківській області триває робота з підготовки Перспективного плану формування спроможних громад на засадах добровільного об’єднання. Проект такого плану вже оприлюднений на сайті обласної адміністрації. Днями він буде винесений на розгляд до сесійної зали», - сказав Ігор Райнін. Він повідомив, що зараз йде активне обговорення всіх положень плану з територіальними громадами області. «Рухаємося поступово, щоб уникнути потрясінь, але вийти на результат», - пояснив голова облдержадміністрації. Що стосується подробиць запланованого, то, за інформацією Ігоря Райніна, документ передбачає скорочення кількості громад майже у 8 разів з одночасним підвищенням їх статусу. 

«Вже на першому етапі це дозволяє передати на нижчий рівень самоврядування власні доходи районних бюджетів. Для нашого регіону - це 4 мільярди гривень», - повідомив керівник ХОДА.

Ігор Райнін звернув увагу учасників Ради регіонального розвитку також на труднощі, з якими, ймовірно, доведеться зіткнутися в процесі децентралізації влади. У першу чергу, це традиційно насторожене сприйняття людьми будь-яких нововведень.

«Це зумовлено більш ніж двадцятьма роками недовіри людей до влади, а також деструктивною позицією тих керівників нижчих ланок місцевого самоврядування, які бачать в реформі загрозу особистим інтересам і прагнуть заблокувати чи заговорити процес. Саме це не дозволило Україні передати повноваження на місця 10 років тому», - пояснив голова Харківської облдержадміністрації.

Друга проблема, яку, на думку Ігоря Райніна, доведеться вирішувати в ході впровадження реформи в життя, - законодавча.

«У Харківській області свідомо плануємо об’єднання громад в існуючих межах районів, щоби уникнути непередбачених витрат та суспільного ажіотажу через зміну реєстрації фізичних і юридичних осіб. Сподіваємося, це питання буде врегульоване, коли дійде до змін районного поділу», - сказав керівник ХОДА.

Нарешті, третє проблемне питання стосується кадрів.

«Планом формування спроможних громад на Харківщині передбачено створення понад 60 центрів. На першому етапі більшість з них стикнуться з проблемою залучення додаткових кадрів до виконавчих органів під нові повноваження. В тому числі, з питань адміністрування бюджету, адже витрати, які передаються на місцевий рівень, з урахуванням трансфертів майже вдвічі вищі за доходи», - пояснив Ігор Райнін.

Голова Харківської облдержадміністрації підкреслив: переконаний, що, незважаючи на всі складнощі, курс президента, Кабінету міністрів і коаліції у парламенті на створення ефективної організації влади на місцях є безальтернативним.

«Тільки так відкриємо шлях до становлення менталітету господаря, зможемо вивільнити потенціал соціально-економічного зростання регіонів. Це розуміє кожен, хто хоче жити в сильній, європейській державі Україна», - сказав Ігор Райнін.