Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рада підприємців Харківської області звернулася до парламенту з вимогою переглянути норми закону про касові апарати

Рада підприємців Харківської області звернулася до парламенту з вимогою переглянути норми закону про касові апарати

Сьогодні, 8 червня, відбулося засідання Регіональної ради підприємців Харківської області під головуванням голови ради Едуарда Набоки та директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктора Коваленка. Основним питанням стало обговорення та прийняття звернення до голови Верховної Ради України та керівника Ради підприємців при Кабінеті міністрів про введення з 1 липня 2015 року положень закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо податкової реформи» стосовно обов'язкового використання підприємцями - платниками єдиного податку III групи реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Для обговорення цього питання в області була створена експертна група, до складу якої увійшли представники обласної державної адміністрації, Державної регуляторної служби України, профспілкових організацій, вчені-економісти.

Як зазначив Віктор Коваленко, сьогодні в області на єдиному податку працюють 23 тис. малих підприємців, віднесених до ІІІ-ї групи платників податків, і 20 тис. - до ІІ-ї групи. Для них це нововведення, дійсно, є дуже болючим.

«Керівники громадських організацій звернулися з цим питанням до голови Харківської ОДА Ігоря Райніна. Ми конструктивно його обговорили і розуміємо, що, дійсно, тут є проблеми. Тому в кінці травня за підписом губернатора було направлено листа прем'єр-міністру України з проханням доручити відповідним міністерствам допрацювати цей закон з урахуванням побажань малого бізнесу, а також розглянути питання накладення мораторію на введення цього закону. Це думка нашого губернатора, і ми свою позицію висловили», - зазначив Віктор Коваленко.

У ході обговорення члени Регіональної ради висловили низку основних зауважень до цієї норми закону, який, на їхню думку, призведе до масового закриття малих підприємств або їх переходу «в тінь». Також наводився досвід Грузії, де касові апарати, залежно від доходів підприємця, надавалися безкоштовно або в розстрочку.

«У цьому питанні Регіональна рада підприємців об'єдналася разом з облдержадміністрацією в боротьбі за підприємців. Я сподіваюся, спільними зусиллями нам вдасться зробити так, щоб наш малий бізнес не постраждав. Для багатьох вартість касового апарату у 7-10 тис.грн. - непомірна, а деякі штрафи перевищують суму річного прибутку. Враховуючи низьку купівельну спроможність людей, частина малого бізнесу закриється. І замість того, щоб заробляти гроші і платити зарплату найманим працівникам, наші підприємці підуть на біржу праці. І вже будуть не приносити гроші до держбюджету у вигляді єдиного податку, а отримувати з нього допомогу по безробіттю», - упевнений Едуард Набока.