Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Зробили багато, якщо порівнювати з тим, що було. Та замало, якщо орієнтуватися на заплановане. Петро Порошенко

Зробили багато, якщо порівнювати з тим, що було. Та замало, якщо орієнтуватися на заплановане. Петро Порошенко

«Щорічне послання до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України» – це, з одного боку, мій прямий конституційний обов’язок. З іншого, це є ефективний інструмент, який в умовах парламентсько-президентської республіки, яка обмежує організаційні можливості Глави держави, дозволяє виступити свого роду суспільним модератором, координувати реформаторські зусилля всіх гілок влади. На відміну від Послання, з яким я виступив наприкінці листопада, і яке носило філософсько-стратегічний характер, вчорашнє звернення я розглядав і вас прошу розглядати як документ, який ставить тактичні цілі на найближчий рік, місяці і навіть тижні», - сказав сьогодні Петро Порошенко.

Як відмітив президент, частина ЗМІ аналізувала не те, що було заявлено вчора, а стримано покритикувала за те, що так і не було сказано. «Послання і не претендує на всеохоплюючий характер! В ньому позначенні пріоритети на рік, які ми швидко можемо реалізувати і звітувати суспільству. І якщо я не зупинився детально, скажімо, на проблемі повернення Криму, то це означає лише те, що це завдання надскладне і, на жаль, виходить за календарні рамки Послання. Горизонт планування Послання – 12 місяців. Але кожний день, кожну хвилину ми будемо робити все, щоб повернути Крим Україні.

Втім, все, що я не сказав учора, у вас є шанс спитати сьогодні, для чого ми й зібралися напередодні вашого професійного свята, з яким я вас всіх щиро вітаю. Найважливіше, як на мене, те, що сьогодні всі ви працюєте в умовах безпрецедентної свободи слова, безпрецедентної як для країни, яка веде виснажливу війну. Свободи слова, якої у нас раніше не було. На моє глибоке переконання, це є ознакою реальних змін в нашій країні.

Але в цілому темпами таких змін я незадоволений. І вчора чітко про це сказав. Це і є головна причина критичності і, до речі, здорової самокритичності мого Послання.

Зробили багато, якщо порівнювати з тим, що було. Та замало, якщо орієнтуватися на те, що ми запланували», - додав Петро Порошенко.

За словами президента, в Парламенті, Уряді і Адміністрації сформована найбільш реформаторська і проєвропейська за весь час незалежності команда, причому із залученням висококласних іноземних фахівців. «І, мабуть, тому вимоги, які до нас висуває народ, і критерії, якими нас оцінюватимуть люди – теж безпрецедентно високі, якими до нас ще нікого і ніколи не міряли. Результати народ, суспільство оцінює дуже критично, і ми маємо забезпечити ці результати швидко.

Моя вчорашня заява про можливі зміни в Уряді восени жодним чином не була спрямована проти когось персонально. Але кожного урядовця вона має гранично мобілізувати на ще активнішу роботу.

Уряд, Прем’єр, міністри працюють на знос, і я щиро і високо це ціную. Але втома не є мірилом роботи. Високу оцінку суспільства ми можемо заслужити не лише нашою безсумнівною працездатністю, а результативністю. І саме по результатах восени мають бути зроблені відповідні висновки.

Тому я й поставив завдання працювати так, щоб вже до кінця року наші реформи, наразі очевидні для експертів та учасників процесу, ставали помітними для дедалі ширшого кола наших співвітчизників. І в даному випадку маю на увазі не індексацію, хоча навіть в тих мінімальних розмірах, які зараз є можливими, вона вкрай важлива для людей, а системні зміни, які має відчути кожний.

Тому й літо для урядовців – час підготуватися до осіннього ЗНО. І це зовнішнє незалежне оцінювання проводитиме народ, в тому числі, до речі, і на місцевих виборах, про які я скажу окремо.

Не моя компетенція переставляти міністрів, але щойно я відчую суспільний запит на зміни в Кабміні, я негайно звернуся до коаліції з проханням на це відреагувати», - сказав Президент України.

У своєму вступному слові Петро Порошенко відмітив, що від Верховної Ради до кінця поточної сесії очікує, як мінімум, трьох надзвичайно важливих політичних рішень. По-перше, ухвалення в першому читанні змін до Конституції, які напрацювала Конституційна комісія, які мають бути презентовані в Парламенті, ці зміни стосуються децентралізації. По-друге, остаточного прийняття конституційних змін, що стосуються зняття депутатської та суддівської недоторканості. По-третє, прийняття нового закону про місцеві вибори за відкритими списками. «Цього чекає суспільство, і я думаю, що започаткування цієї традиції на місцевих виборах – це саме те, чим ми сьогодні маємо завершити процес демократизації країни.

Це будуть найважливіші місцеві вибори в історії України. Вони завершать процес перезавантаження влади. Президентські, парламентські, і, нарешті, місцеві вибори мають повністю перезавантажити владу в Україні, оновити регіональні еліти. Проведені вони мають бути за найвищими демократичними стандартами, і так саме, як і президентські і парламентські вибори, мають бути зразком вільного волевиявлення громадян. Оновлення регіональних еліт. В Києві вирують бурі, відбуваються революції, міняються президенти, уряди, парламенти. На жаль, на місцях – болотна гладь. Часто-густо при реальній владі десятиліттями стоять одні й ті ж самі люди; час від часу міняються партійні прапори, але ці люди не розстаються з кріслами. То що дивуватися, що народ не помічає змін, якщо вони дійсно поки що носять поверхневий характер?

По-друге, прохання до ЗМІ, особливо регіональних, – скажіть усім, що розширення повноважень місцевих громад вимагає дуже відповідального ставлення до обрання органів місцевого самоврядування. Причому, перші кроки, і я вчора наголосив у Посланні, вже відбулися. Значним чином змінилися можливості місцевих бюджетів. Вже зараз, навіть в умовах падіння економіки, місцеві бюджети зросли в середньому на 30 відсотків, значно збільшивши фінансову базу місцевого самоврядування. Я впевнений в тому, що разом із збільшенням можливостей має бути продемонстровано і збільшення відповідальності.

По-третє, вибори мають стати стимулом, який спонукатиме всі партії, які сформували правлячу коаліцію, до більш ефективної, скоординованої, результативної і плідної роботи.

По-четверте, це також дуже важливо. Дуже важливо не допустити реваншу промосковських політичних сил, не дати їм сформувати п’яту колону із своїх представників в органах місцевого самоврядування. Я закликаю до активної діяльності політичних партій, в тому числі тих, які входять до складу коаліції, і до відповідальності виборців», - додав президент.

Коментуючи останні події на Донбасі, спробу бойовиків спровокувати ескалацію конфлікту, Петро Порошенко сказав, що ця ескалація недивним чином співпала з погрозами надати дозвіл на використання російських військ в Україні, тобто заднім числом легітимізувати те, що в Україні вже відбувається цілий рік.

«Хіба що верховне російське командування втратило зв’язок із власною армією і не знає, що вона полишила територію Російської Федерації і «заблукала» в степах Донбасу. Із російського військового арсеналу там є вже все, хіба що крім підводних човнів.

Останні новини з фронту, станом на ранок, такі.

У нас дійсно 3 червня відбулися штурмові дії за участі від 500 до тисячі особового складу бойовиків, значної кількості танків, броньованої техніки, які розраховували на фактор неочікуваності, щоб швидко захопити Мар’їнку. Можу констатувати, що Збройні Сили України продемонстрували свої найкращі якості. Ми надзвичайно ефективно відбили цей напад. Питання координації військ, забезпечення зв’язку, героїзму українських військовослужбовців, координації з представниками ОБСЄ, коли ми своєчасно звернулися і попередили, що цей наступ примушує нас вирушити з рубежів відведення важкої техніки і артилерії, для того, щоб відбити цей наступ. Була зроблена прес-конференція генерала Тарана, своєчасно попереджені інспектори, а от представники Російської Федерації у СЦКК негайно зникли з зв’язку. В будь-якому разі, це продемонструвало значно вищий рівень українських Збройних Сил.

4 червня за наказом Головнокомандувача було проведено операцію по зачистці, в якій взяли участь бійці підрозділів 95-ї аеромобільної бригади, 25-ї парашутно-десантної бригади, 28-ї бригади, підрозділи Національної гвардії. Внаслідок операції по зачистці сьогодні я можу повідомити, що Мар’їнка повністю звільнена від диверсантів, затримано 12 осіб, в тому числі громадянин Російської Федерації, які чинили збройних опір Збройним Силам України.

Безпосередньо керував операцією командувач Повітряно-десантними військами Герой України Михайло Забродський. Я дуже дякую всім українським військовослужбовцям, які проявили найкращі якості, які продемонстрували всьому світові – Україна може себе захистити», - розповів президент.