Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській облдержадміністрації розробили стратегію розвитку агропромислового комплексу області

У Харківській облдержадміністрації розробили стратегію розвитку агропромислового комплексу області

Про це розповів під час прес-конференції заступник голови ХОДА Марк Беккер. За його словами, керівництво області працюватиме над тим, щоб залучати кошти до сільськогосподарської галузі регіону, а також розширювати ринки експорту продукції та продуктів харчування. «Протягом останніх чотирьох місяців аграрії регіону демонструють нормальний рівень виробництва. У нас є хороший потенціал, адже за підсумками 2014 року ми отримали найкращий за всю історію області урожай зернових. Зростає поголів'я рогатої худоби, свиней. Хороші перспективи в сфері молочного виробництва», - зазначив Марк Беккер. 

Він додав, що у сільськогосподарській галузі області є великий потенціал. «На сьогодні ми можемо отримувати близько 100 центнерів озимої пшениці з гектара. На приростах живої маси бройлерів потенціал реалізований на 70-80%, свиней - на 50-55%, великої рогатої худоби - на 55-60%, за надоями молока - на 55-60%», - пояснив заступник керівника ХОДА.

І щоб реалізувати потенціал галузі, за словами Марка Беккера, необхідно залучати до неї «дешеві» кредити. В даний момент облдержадміністрація вносить пропозиції щодо визначення щорічних обсягів рефінансування комерційних банків НБУ під пільгову ставку для цільового кредитування АПК. Крім того, необхідно використовувати для кредитування АПК кошти, запозичені у міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР) і залучати кошти міжнародних інвестиційних компаній.

«На рівні держави необхідно врегулювати питання ціноутворення. Наприклад, коли в США в кінці серпня виставляють ціни на сільгосппродукцію наступного року, то фермер розуміє - на що йому розраховувати і може планувати свої витрати», - пояснив Марк Беккер.

Що стосується експорту, то, щоб просувати продукцію харківських виробників, необхідно привести якість і безпеку продукції до вимог директив і регламентів ЄС. З цією ж метою з аграріями та тваринниками області проводять освітню та інформаційну роботу про механізми формування ринків ЄС.

Марк Беккер додав, що в Харківській області створені всі умови, щоб вирішити поставлені завдання, збирати високий урожай і отримувати високий прибуток.