Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Введення житла в експлуатацію спрощено. Євгеній Шахненко розповів, як швидко оформити право власності

Введення житла в експлуатацію спрощено. Євгеній Шахненко розповів, як швидко оформити право власності

В Харківській області в цьому році заплановано ввести в експлуатацію 290 тис. кв. м. житла, з них 122,5 тис. кв. м. становлять індивідуальні житлові будинки, з яких вже введено в експлуатацію 34 тис. кв. м. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. Він нагадав, що 24 квітня Мінрегіон України підписав наказ №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт». «Мета цього документу - покращити стан будівельної галузі, надати можливість громадянам, які побудували житлові будинки без дозвільних документів, за спрощеним порядком ввести їх в експлуатацію та оформити на них право власності», - зазначив Євгеній Шахненко. 

Відповідно до Порядку замовник будівництва або його уповноважена особа подає до органу Державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта заяву, до якої додаються:
- два примірники заповненої декларації;
- звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв. м. включно, господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 кв. м. включно);
- засвідчені в установленому порядку копії технічного паспорта та документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт.

«Обласна державна адміністрація приділяє велику увагу будівництву житла, як найважливішому питанню розвитку соціальної сфери області. Для реалізації основних положень нового наказу облдержадміністрація разом з керівниками районних та міських груп з введення житла в експлуатацію і інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю надаватимуть всебічну консультаційну допомогу в заповненні відповідних документів та проводитимуть роз’яснювальну роботу з процедури оформлення власності», - запевнив Євгеній Шахненко.