Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мешканці Чугуївщини на громадських слуханнях визначатимуться з питання об’єднання громад

Мешканці Чугуївщини на громадських слуханнях визначатимуться з питання об’єднання громад

Громадська рада при Чугуївській райдержадміністрації на своєму засіданні обговорила питання добровільного об’єднання територіальних громад. Перший заступник голови РДА Юрій Варжеїнов розпочав бесіду з представниками інститутів громадянського суспільства інформацією про закон України про добровільне об’єднання громад та проведену в цьому напрямку роботу.

Він, зокрема, сказав, що лише спроможні громади, в яких джерела наповнення бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси є достатніми для вирішення місцевих питань, дійсно працюватимуть на благо та в інтересах людей. На відповідній території для розвитку громади має залишатися 60% зібраних податків.

Юрій Варжеїнов повідомив про створення у Чугуївському районі Робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад під керівництвом голови райдержадміністрації Євгена Королюка. Вона отримала попередні пропозиції від сільських та селищних голів.

Зі свого боку, до виконання закону України про об'єднання долучилися Чугуївська міська та Печенізька селищна ради. А в Харкові на обласному рівні працює Офіс реформ, експерти якого теж мають своє бачення укрупнення територіальних одиниць в цьому районі. В результаті виникло кілька проектів об'єднання територіальних громад, а районна робоча група зупинилася на варіанті гуртування громад навколо таких центрів як Малинівка, Чкаловське і Новопокровка. Тепер - справа за місцевими мешканцями, які на громадських слуханнях мають визначити подальший напрямок розвитку свого населеного пункту.

Питання, які після почутого хвилювали членів громадської ради, були різноманітними і стосувалися як окремих громад, так і галузей. Так, член громадської ради з села Коробочкине поцікавився, як буде після об'єднання в його селі організоване пенсійне та соціальне забезпечення. Голова громадської ради Н.Алексенко як працівник освіти переймалася долею малокомплектних шкіл у віддалених селах та структурою керівництва освітньої сфери. А член громадської ради з відділу культури райдержадміністрації Л.Юрченко спитала, що чекає на спільну власність громад, якою є, скажімо, районний будинок культури. Пенсіонер М.Татарський висловив побоювання багатьох посадовців районної влади у зв'язку з невизначеністю в подальшому функцій влади на районному рівні.

По закінченні засідання Юрій Варжеїнов поінформував членів громадської ради про те, що 27 травня за пропозиціями громад сесія обласної ради має затвердити проект Перспективного плану формування територій громад Харківської області та винести його на широке обговорення громадськості.