Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків у 2015 і 2016 роках буде головувати в Асоціації міст-володарів Призу Європи

Харків у 2015 і 2016 роках буде головувати в Асоціації міст-володарів Призу Європи

Таке рішення одноголосно прийняли учасники пленарного засідання Генеральної Асамблеї Асоціації, яке пройшло в Харкові 23 травня. У заході взяли участь представники шести міст: Анкара і Бурса (Туреччина), Альтеттінг і Нюрнберг (Німеччина), Клайпеда (Литва), Гдиня (Польща). Представники міст, що входять до Асоціації, підкреслили, що передача головування Харкову - це ще один спосіб, яким європейці висловлюють солідарність з нашим регіоном та Україною в цілому. «Мешканці Харківської області обрали європейський шлях розвитку, європейські цінності. Цей вибір захистили мільйони людей, і зараз ми наполегливо працюємо над тим, щоб європейська мрія України була втілена в життя», - підкреслила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична у своєму виступі перед учасниками Генеральної Асамблеї. Харківський міський голова Геннадій Кернес, у свою чергу, зазначив, що місто, розташоване в східній Україні, вперше буде головувати в Асоціації. 

«Наша Харківська область і місто Харків сьогодні є лідерами регіонального та соціально-економічного розвитку. Я думаю, що, в першу чергу, - це заслуга харків'ян», - сказав Геннадій Кернес.

Оцінюючи значущість даної події для регіону, Юлія Світлична зазначила, що розширення міжнародних контактів Харкова позитивно позначиться на інвестиційній привабливості області.

«Усе, що стосується міжнародних відносин, дає позитивний розвиток. Ми сподіваємося, що цей факт привнесе новий виток в діяльність нашого міста та нашої області на міжнародному рівні, тому що до цієї Ассоціації входить досить багато міст - представників різних країн Європи», - підкреслила заступник голови ХОДА.

У ході засідання Генеральної Асамблеї учасники заслухали звіт віце-мера Анкари Алі Гексіна. Анкара головувала в Асоціації з 2011 по 2014 рік. Алі Гексін, зокрема, повідомив, що за цей час пройшли конференції на різні теми, серед яких - соціальна солідарність, безробіття, розвиток торговлі, що дозволило представникам міст-членів Асоціації обмінятися досвідом роботи за цими напрямками. Також одним із пунктів порядку денного стало обрання членів Президії та визначення місць проведення наступних засідань Президії та Генеральної Асамблеї Асоціації. Одноголосно було вирішено, що Президія Асоціації збереться в 2015 році в м. Бурса (Туреччина), а Генеральна Асамблея пройде в м. Клайпеда (Литва).

Довідка. Асоціація міст-володарів Призу Європи була заснована в місті Удіне (Італія) 25 березня 1984 р. Це добровільне об'єднання всіх міст, які були удостоєні Призу Європи. Мета створення асоціації полягає у встановленні більш тісних зв'язків між її членами, сприянні обміну інформацією та ініціюванні дискусій серед міст-володарів Призу Європи. Призом Європи нагороджуються міста та муніципалітети, які мають видатні заслуги у встановленні взаєморозуміння між націями і народами і в розвитку ідеї мирної Європи. Щороку ПАРЄ нагороджує Призом одне або два міста або муніципалітети. На сьогоднішній день членами Асоціації міст-володарів Призу Європи є 72 міста.