Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін обговорив з делегацією Комітету ЄС питання реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу

Ігор Райнін обговорив з делегацією Комітету ЄС питання реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 21 травня зустрівся з представниками Комітету Європейського Союзу з цивільних аспектів врегулювання кризових ситуацій (CIVCOM). На зустрічі також були присутні заступники голови ХОДА, керівники силових відомств та структурних підрозділів облдержадміністрації. Сторони обговорили питання реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу, а також суспільно-політичну ситуацію та громадянську безпеку в Харківській області.

«Розуміння реформ я б розділив на дві складові: реформи в соціально-економічній сфері і реформи в секторі оборони та цивільного аспекту. Те, що стосується соціально-економічних реформ, Україні вкрай важко. А Харківській області - подвійно, оскільки в 150 кілометрах від нас проходять військові дії. Частина нашої області - територія Ізюмського району - також є частиною зони АТО. Наскільки я знаю, світова практика не знає жодної країни в світі, де можна було б швидко і ефективно здійснити реформи в економічній сфері під час військового конфлікту. У той же час Президент України та уряд України чітко говорять про те, що стан військового конфлікту не може служити виправданням для непроведення реформ у соціально-економічній сфері. Нам є що сказати. Це реформи, пов'язані з бюджетною та економічною децентралізацією», - зазначив Ігор Райнін.

За його словами, зведений бюджет регіону вдалося збільшити на 3 млрд.грн. завдяки тим реформам, які проводить сьогодні уряд України і Президент України. «В результаті цих реформ нам вдалося прийняти бюджет Харківської області з набагато кращими показниками дохідної частини. В обласному бюджеті нам вдалося закласти рекордну суму з охорони здоров'я. І це не якого-небудь роду виплати, це значний фінансовий ресурс, який буде направлений на модернізацію системи охорони здоров'я, закупівлю медичного обладнання. Цього року ми вирішимо проблему закупівлі автомобілів «швидкої» допомоги», - підкреслив Ігор Райнін.

Також голова ХОДА додав, що нещодавно був прийнятий закон про вищу освіту, який кардинально змінив підхід до вищих навчальних закладів та до вищої освіти в цілому. «Найближчим часом в нашому регіоні будуть підготовлені реформи регіонального спектру за різними напрямками, які будуть носити регіональний аспект», - сказав керівник області.

Крім того, в ході зустрічі йшлося про реформування цивільної безпеки, реформи в структурах МВС, інших правоохоронних органів і в ДСНС.

За підсумками зустрічі керівник делегації - голова Комітету ЄС з цивільних аспектів врегулювання кризових ситуацій Яна Каліманова повідомила на брифінгу, що їхня делегація домовилася з керівництвом Харківської облдержадміністрації про підтримку з багатьох питань у сфері реформ і децентралізації. «Наша делегація зараз базується в Києві, ми розділяємося на групи, щоб відстежувати ситуацію щодо реалізації реформ в регіонах», - додала вона.

«У нас відбулася конструктивна дискусія, ми окреслили регіональні особливості, щоб Комітет ЄС з цивільних аспектів безпеки міг правильно виробити спільну концепцію реформування України в тих сферах, про які ми сьогодні говорили. Безумовно, реформування цивільного сектора оборони має різні особливості для регіонів. Харківська область є прифронтовою, саме ці особливості ми обговорювали щодо того, який регіональний аспект повинен бути врахований, і якою має бути структура управління центральних органів влади. У законі повинні бути прописані повноваження регіонів», - підкреслив Ігор Райнін.