Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент України та голова ХОДА роблять все, щоб ви могли бачити війну тільки здалеку. Сергій Стороженко - глядачам на показі фільму «Аеропорт»

Президент України та голова ХОДА роблять все, щоб ви могли бачити війну тільки здалеку. Сергій Стороженко - глядачам на показі фільму «Аеропорт»

21 травня у трьох кінотеатрах Харкова («Ім. О. Довженка», «Київ» і «Кіноленд») за підтримки голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна пройшли покази документальної стрічки «Аеропорт». Фільм був створений за ініціативи Адміністрації Президента України. У кінотеатрі ім. Довженка глядацький зал заповнили харківські студенти. «Перед вами на екрані - на щастя, тільки на екрані - розгортатиметься трагедія війни. Кожні 40 хвилин по вулиці Сумській рухається машина «швидкої допомоги» з пораненими, а о 17:30 над будівлею обладміністрації пролітає санітарний літак, який приземляється на території Харківського авіазаводу. Він також доставляє у місто поранених солдатів. У цьому - страх цієї гібридної війни - багато хто часто не розуміє, що ці хлопці, яких зараз ви побачите на екрані, віддають життя за нас. Президент України та голова Харківської облдержадміністрації зараз роблять все для того, щоб ви могли безпечно сидіти в цьому залі і бачити війну тільки здалеку. Я буду радий, якщо ви проникнетеся цим фільмом і зрозумієте, яке це страшне слово - «війна», - звернувся до глядачів перед показом фільму радник голови Харківської облдержадміністрації Сергій Стороженко. 

Подивитися фільм прийшов і один із захисників Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф'єва харків'янин Вадим Бітчук. Молодшого лейтенанта Бітчука мобілізували навесні 2014 року і спочатку відправили служити до військкомату Дзержинського району Харкова. У зону АТО Вадим відправився добровольцем, служив у складі 93-ї окремої механізованої бригади.

«В аеропорту Донецька я був двічі. Перший раз - з червня по серпень 2014 року. У серпні був поранений у грудну клітину навиліт при штурмі блокпоста в Пісках. Після декількох місяців перебування в госпіталі повернувся і був там до кінця січня», - розповів Вадим Бітчук.

Глядачам «кіборг» подякував за те, що продовжують творити й жити мирним життям.

«Велике спасибі за те, що за нашими спинами ви не робите тих дурниць, які зробили мешканці Донецької та Луганської області свого часу», - підкреслив він.

У найближчі дні фільм «Аеропорт» також покажуть в ефірі харківських телеканалів «ОТБ» і «Симон». Про це повідомив т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко.

Довідка. Документальний фільм «Аеропорт» створений за ініціативи Адміністрації Президента України, на замовлення Міністерства оборони України та за участю Українського кризового медіа-центру. В основу лягли реальні зйомки військових кореспондентів українських телеканалів та інтерв'ю учасників боїв у Міжнародному аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф'єва.

У центрі сюжету - розповіді полковника військ спецпризначення з позивним «Редут», який очолював захист Міжнародного аеропорту «Донецьк», і його товаришів - бійців, волонтерів, журналістів. Картина відтворює один день з життя захисників аеропорту, показує історію перевтілення нескорених вояків в справжніх «кіборгів».