Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА спільно з представниками ОБСЄ обговорили питання протидії торгівлі людьми

У ХОДА спільно з представниками ОБСЄ обговорили питання протидії торгівлі людьми

Сьогодні, 21 травня, відбулася зустріч т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка та директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Наталії Федорович з послом, спеціальним представником і координатором ОБСЄ по боротьбі з торгівлею людьми Мадіною Джарбусиновою та іншими представниками Місії ОБСЄ. В обговоренні питань суспільно-політичної ситуації в Харківській області, захисту прав внутрішньо переміщених осіб, а також питань протидії торгівлі людьми також брали участь директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Тетяна Бабенко, в.о. начальника Головного управління ГСЧС в Харківській області, начальник регіонального штабу з надання допомоги переселенцям із зони АТО Олександр Волобуєв і заступник начальника Управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми ГУ МВС України в Харківській області Олег Гринь.

«В Україні зареєстровано 92 жертви торгівлею людьми, але насправді цифра набагато більше. Аналіз ситуації в Україні розпочали торік», - зазначила Мадіна Джарбусінова.

За її словами, в пошуку легких шляхів заробітку грошей і забезпечення сімей багато українців, в тому числі й вимушені переселенці, опиняються в руках рекрутерів, які займаються торгівлею людьми. Такі вербувальники пропонують або роботу за кордоном, або займаються торгівлею органами. Для багатьох, хто перебуває у відчаї, здається, що така пропозиція - це єдиний вихід з ситуації складної ситуації.

«Кількість тимчасово переміщених осіб, які приїхали до нас з Луганської та Донецької областей, не зменшується. Сьогодні в Харкові тільки офіційно зареєстровано близько 170 тис. вимушених переселенців. Ситуація в регіоні дійсно склалася не проста, в тому числі й в соціально-економічному плані, так як усім тимчасово переміщеним особам необхідно надати житло, працевлаштувати, допомогти з влаштуванням дітей у садок або школу», - підкреслив Вадим Глушко.

У свою чергу Мадіна Джарбусинова запевнила: головне завдання ОБСЄ - зрозуміти: яку допомогу вони можуть надати, щоб місцеві структури змогли працювати більш ефективно.

Довідка. У Харківській області в 2015 році виявили 14 фактів торгівлі людьми, а потерпілими визнано 21 особу. Всі факти пов'язані з сексуальною експлуатацією жінок, які у тому числі приїхали в наш регіон з Донецької та Луганської областей. На сьогоднішній день в суд передано 16 кримінальних проваджень, які розслідувалися в 2014-2015 рр. Торік до суду було направлено 15 кримінальних проваджень.