Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Профспілки Харківської та Дніпропетровської областей закликають уряд та голів ОДА до ефективного соціального діалогу

Профспілки Харківської та Дніпропетровської областей закликають уряд та голів ОДА до ефективного соціального діалогу

Сьогодні, 20 травня, в Палаці праці відбувся профспілковий форум за участю т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка. Фахівці з двох областей обговорили удосконалення соціального діалогу в сучасних умовах. Як відзначили учасники форуму, з моменту здобуття Україною незалежності уряд, роботодавці та профспілки визнали соціальний діалог пріоритетною формую регулювання соціально-трудових відносин. Сьогодні одне з найактуальніших питань - розгляд існуючих недоліків і проблем у сфері впливу соціальних партнерів на недопущення зубожіння населення. До того ж учасники форуму вважають неприпустимим «замороження» державних соціальних стандартів і гарантій - прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальних пенсій та стипендій.

«У такий складний час, коли країна охоплена масштабною системною економічною кризою, з метою мінімізації її негативних наслідків сторони соціального діалогу повинні консолідуватися та використовувати весь свій потенціал для швидкого подолання як поточних проблем, так і першопричин економічних негараздів», – в свою чергу зазначив Вадим Глушко.

За його словами, серед заходів, що реалізуються спільно з соціальними партнерами, найбільша увага приділялася спрямованим на зростання добробуту населення. Серед них - заходи щодо підвищення рівня оплати праці на 2015 рік, завдяки яким рівень виплат за січень - березень поточного року виріс на 8,5% і склав 3173 грн. Окрім того, разом із соціальними партнерами підписано угоду про співпрацю з питань усунення «тіньової» зайнятості. В підсумку, в 2014 році вдалося легалізувати 447 «тіньових» робочих місць, а за 4 місяці 2015-го - 119 місць. На особливому контролі перебуває робота з попередження травматизму на виробництві. Спільні зусилля роботодавців і профспілок дають результат - травматизм в 2014 році скоротився на 21,4% в порівнянні з 2013-м і склав 210 випадків.

Профспілки Харківської та Дніпропетровської областей підготували звернення, щоб закликати уряд та голів облдержадміністрацій до ефективного соціального діалогу. Пошук взаємного компромісу, а не протистояння – ось шлях посилення економічних позицій держави, впевнені фахівці.

«Звернення, які підготовлені до прем'єр-міністра України і голів адміністрацій, націлені на те, щоб на національному рівні було здійснено діалог, який необхідний для вирішення проблем, які сьогодні є в масштабах всієї України», - підкреслив голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко.