Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХОДА контролюватиме графік погашення боргів по зарплаті на держпідприємствах

ХОДА контролюватиме графік погашення боргів по зарплаті на держпідприємствах

Відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка. У заході брали участь представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі та ДК «Укроборонпром». Під час засідання були заслухані керівники підприємств-боржників: Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, ННЦ «Інститут метрології», ДП «Український державний інститут по проектуванню заводів важкого машинобудування», ДП «ХЕМЗ» та ДП «Завод ім. Малишева».

«Половина боргів по зарплаті в нашому регіоні зосереджена саме на державних підприємствах, тому цього разу ми спеціально запросили на нараду представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та ДК «Укроборонпром», щоб почути їхню позицію. Адже більшість підприємств-боржників перебувають в оперативному управлінні саме цих відомств», - пояснив Вадим Глушко.

За його словами, найскладніша ситуація з виплатами - на «ХАЗі». Станом на 1 травня борг по зарплаті склав на підприємстві 45,6 млн. грн., по страхових внесках до пенсійного фонду - 85,1 млн. грн., по пільгових пенсіях - 9,3 млн. грн. і по єдиному соціальному внеску - 21 млн. грн. Така величезна заборгованість першим ділом пов'язана з відсутністю замовлень.

На заводі ім. Малишева теж значні борги по виплатах. По заробітній платі заборгованість на 1 травня склала 15,5 млн. грн., по компенсації пільгових пенсій - 22,5 млн. грн. і по єдиному соціальному внеску - 32 млн. грн. Але тут ситуація значно краща, оскільки у підприємства є замовлення. Завод сьогодні співпрацює з Тайванем, Пакистаном, виконує замовлення для внутрішнього ринку.

«Власникам було поставлено завдання - розробити комплексний план щодо виходу з ситуації, що склалася. Крім того, зараз будуть узгоджені графіки погашення заборгованостей по заробітній платі, підписані керівниками підприємств та представниками відповідних відомств. У свою чергу, облдержадміністрація контролюватиме графік погашення заборгованостей із заробітної плати на цих держпідприємствах», - зазначив т.в.п. заступника голови ХОДА.