Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківському музеї-діорамі учасників локальних війн відкрили зал, присвячений бійцям АТО

В Харківському музеї-діорамі учасників локальних війн відкрили зал, присвячений бійцям АТО

У 26-ту річницю першого етапу виведення радянських військ з Афганістану в Харківському музеї-діорамі учасників локальних війн (вул. Юр'ївська, 7) відбулося відкриття ще одного меморіального залу, присвяченого учасникам АТО. Ініціатор його створення – Харківська міська спілка ветеранів Афганістану (ХМСВА). У церемонії відкриття взяли участь директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, радник командира 92-ї механізованої бригади учасник бойових дій в Афганістані Олександр Кривоконь, заступник командира по роботі з особовим складом 92-ї механізованої бригади, майор Артур Батістов, бійці АТО, волонтери, родичі і друзі загиблих героїв, а також всі, хто брав участь у створенні експозиції.

Відкриваючи меморіальний зал, Михайло Черняк відзначив важливість і необхідність такої просвітницької роботи саме сьогодні, коли військово-патріотичному вихованню молоді приділяється особлива увага.

«Ми сьогодні причетні до історії, тому повинні це знати і відповідально до всього ставитися. Хлопці, які беруть участь у бойових діях - це дійсно герої, приклад для наслідування, символ сили духу. Громадські організації, які створюються сьогодні і представляють інтереси учасників АТО, ми активно підтримуємо. Принципова позиція голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна залишається незмінною – приділяти особливу увагу всім людям, які дозволяють нам тут, у тилу, жити в мирній атмосфері, і на передніх рубежах стримують цю агресію», - сказав Михайло Черняк.

За словами голови ХМСВА Миколи Овчаренка, ідея створити меморіальний зал, присвячений бійцям АТО, виникла 20 серпня минулого року - в той день в результаті мінометного обстрілу батальйону «Айдар» загинув їх бойовий друг - афганець Олег Михнюк.

За 10 років існування музею, його уже відвідали понад 460 тис. чоловік. В основному, це школярі та студенти. Тому було прийнято рішення розширити експозицію, щоб розповісти не тільки про Афганістан, але і про ті події, які сьогодні відбуваються на сході України.

За дорученням голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк вручив Почесні грамоти ХОДА учасникам АТО – Олегу Тарану, бійцю 95-ї аеромобільної бригади, і Валерію Иматкулову, бійцю 92-ї механізованої бригади, за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Крім того, відзнакою «За мужність і милосердя» нагороджений начальник медичної частини Інституту патології хребта та суглобів ім.М.Ситенка, доктор медичних наук Олег Вирва. За допомогу у створенні меморіального залу Подякою Харківської міської спілки ветеранів Афганістану відзначені студенти та викладачі Академії дизайну і мистецтв.