Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Національні природні парки Харківщини презентували маршрути для туристів

Національні природні парки Харківщини презентували маршрути для туристів

Сьогодні, 13 травня, представники обласного комунального закладу «Харківський організаційно-методичний центр туризму» та трьох Національних природних парків регіону підписали договір про співпрацю. Фахівці впевнені: спільна робота сприятиме популяризації туристичного потенціалу області. «Цього року ставимо низку дуже важливих завдань, які могли б активізувати роботу, насамперед, внутрішнього туризму. В першу чергу, це стосується популяризації та поширення інформації про наші туристичні маршрути та об'єкти, які заслуговують на увагу. У даному випадку мова йде про Національні природні парки регіону», - зазначив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

У свою чергу, директор ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» Валентина Холодок повідомила: аби популяризувати туристичний потенціал області, проводиться низка заходів - круглі столи, семінари, зустрічі.

«Сьогодні ми зібралися тут, щоб наші Національні парки, які відчувають інформаційний вакуум, могли презентувати свої можливості і розповіли про маршрути, про те, що може отримати турист, приїхавши в їх парк», - підкреслила Валентина Холодок.

Представники Національних природних парків «Гомільшанські ліси», «Дворічанський» та «Слобожанський» проінформовули присутніх не лише про особливості ландшафтів, а також місцеву флору та фауну, рекреаційні пункти, де можна зварити кашу і встановити намети, скупатися в річці або помандрувати на байдарках, фототуризмі, пам'ятках архітектури, а й презентували нові екологічні стежки.

«На зустріч-презентацію ми запросили журналістів, представників громадськості, туристичного бізнесу, навчальних закладів, щоб нагадати, що наша земля багата красивими пейзажами. На жаль, навіть не всі харків'яни знають, що в нашому регіоні є такі красиві місця в природних парках, в яких прокладені туристичні маршрути. У нас на Харківщині - величезний потенціал розвитку туристичної діяльності», - заявила заступник директора Департаменту - начальник управління туризму ХОДА Галина Черепня.

За її словами, на сьогоднішній день у всіх Національних парках приблизно однакові проблеми. Одна з них - транспортування гостей і дороги. Ще одне важливе питання, яке необхідно вирішувати: інфраструктура на території парків.

Довідка. Парк «Гомільшанські ліси» був створений з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних лісостепових природних комплексів долини річки Сіверський Донець. У цьому парку, на території Зміївського району, на початку 2000 років була відкрита перша на Харківщині екологічна стежка для туристів.

Парк «Дворічанський» - унікальний і найбільший в Україні центр крейдяних ландшафтів, флори і фауни. Тут можна насолоджуватися не тільки мальовничими краєвидами, а й оздоровлюватися, в тому числі і завдяки джерелам з лікувальною мінеральною водою. Всього на території парку налічується 933 види рослин і грибів.

Парк «Слобожанський» розташований в долині річки Мерла, яка перетинає Краснокутський район. Парк об'єднує природні особливості двох зон - Полісся і Лісостепу. В околицях парку знаходиться 13 об'єктів Природно-заповідного фонду, в сукупності з парком входять до Всеукраїнської екологічної мережі, і 17 пам'яток містобудування та архітектури XVII-XX ст., деякі з яких є шедеврами світового значення.