Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові буде встановлено меморіальну дошку засновнику вітчизняної щелепно-лицевої хірургії Мойсею Фабриканту

У Харкові буде встановлено меморіальну дошку засновнику вітчизняної щелепно-лицевої хірургії Мойсею Фабриканту

19 травня о 12:00 у Харкові відбудеться відкриття меморіальної дошки видатному хірургу, основоположнику вітчизняної щелепно-лицевої хірургії, доктору медицини, професору Мойсею Борисовичу Фабриканту (1864-1951). Меморіальна дошка буде встановлена ​​на фасаді будинку, в якому він мешкав і працював, за адресою площа Поезії, 5. Сьогодні тут розташовується Харківська наукова медична бібліотека, де зберігаються, в тому числі й наукові праці Фабриканта.

Ініціаторами увічнення його пам'яті виступили Харківська наукова медична бібліотека та Харківський обласний комітет «Дробицький Яр». Контактні телефони: 731-22-29, 731-25-36.

Довідка. Мойсей Борисович Фабрикант - заслужений діяч науки УРСР, засновник і незмінний завідувач кафедри хірургічної стоматології Харківського стоматологічного інституту, член Харківського медичного товариства, автор 80 наукових праць.

Мойсей Борисович народився 17 листопада 1864 року в Вінницькій області в сім'ї мірошника. У 1889 році закінчив медичний факультет Харківського університету з відзнакою і отримав звання повітового лікаря і ступінь «Лікаря з відзнакою». Після стажування у Відні та Берліні М. Фабрикант був обраний штатним ординатором Харківської університетської клініки, де успішно працював сім років. З 1899 по 1921 рік мав власну хірургічну лікарню на Театральній площі в будинку №5. У 1907 році захистив дисертацію на ступінь доктора медицини.

З 1929 року Фабрикант завідував кафедрою хірургічної стоматології в Харківському одонтологічному факультеті, з 1931 року - стоматологічному інституті. Професор Фабрикант - організатор студентської поліклініки і лікарні, член Правління Харківського Медичного Товариства, організатор Будинку Лікаря та Інституту ендокринології.

У 1937 році Мойсей Борисович був обраний почесним членом Всесвітньої наукової асоціації стоматологів, в 1938 році - почесним членом Всесвітньої асоціації по боротьбі з кістковим туберкульозом. У 1939 році йому присвоєно звання доктора медичних наук.

У роки Другої світової війни, перебуваючи в евакуації разом з Другим медичним інститутом Харкова, окрім керівництва хірургічною клінікою, був консультантом і науковим керівником військового евакогоспіталю №1081 в Киргизії. Нагороджений медалями: «За перемогу над Німеччиною 1941-45 рр.», «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-45 рр.».

У серпні 1944 року Мойсей Фабрикант повернувся до Харкова і продовжив працювати. Помер у Харкові в 1951 році.