Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вячеслав Аббакумов вручив привітання від Президента України Героям Радянського Союзу

Вячеслав Аббакумов вручив привітання від Президента України Героям Радянського Союзу

Вітальну адресу від Президента України Петра Порошенка Героям Радянського Союзу - генерал-майору армії Федору Петровичу Пуртову і генерал-майору авіації Михайлу Полікарповичу Карпєєву 8 травня вручили заступник голови-керівник апарату ХОДА Вячеслав Аббакумов та в.о. військового комісара Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін. «Сердечно вітаю вас з 70-ю річницею Перемоги. Ви належите до легендарної когорти оборонців рідної землі, визволителів європейських народів від нацистського поневолення. Ваші мужність у жорстоких боях з ворогом, копітка праця у роки повоєнної відбудови здобули всенародне визнання й повагу співвітчизників.

Низький вам уклін і безмежна вдячність за величний подвиг заради майбутніх поколінь. Прийміть мої щирі побажання миру, доброго здоров'я та щастя на довгі літа», - йдеться у тексті привітання.

Доля і бойовий шлях генералів багато в чому схожі. Федору Петровичу - 95 років, а Михайлу Полікарповічу - 93. Обидва народилися в Росії, обидва брали участь у найзапекліших боях Другої світової. Обидва виявили  відвагу і мужність, обох зберігала доля. І все своє життя вони присвятили служінню Батьківщині.

Командир дивізіону 786-го легкого артилерійського полку 1-го Білоруського фронту капітан Федір Пуртов воював на Курській дузі, проривав ворожу оборону в Білорусії, звільняв Польщу, форсував Віслу, Західний Буг, Одер, штурмував Берлін.

Золоту зірку Героя він отримав за форсування річки Вісла. 12 серпня 1944 р. він переправив батареї через водний рубіж, успішно знищивши ворожі вогневі позиції. 3-6 серпня дивізіон відбив вісім контратак ворога, знищив шість зенітних установок, артилерійські та мінометні батареї. Нагороду йому вручав особисто маршал Радянського Союзу Георгій Жуков.

Штурман 75-го гвардійського штурмового авіаполку 3-го Білоруського фронту гвардії лейтенант Михайло Карпєєв потрапив на фронт у 1941 році. У ході війни здійснив 310 бойових вильотів, знищив 25 танків, 27 гармат, 40 автомобілів з військовим вантажем, 60 залізничних вагонів, сотні гітлерівців. Брав участь у визволенні м.Харкова.

Звання Героя Радянського Союзу йому було присуджено за проведені 100 успішних вильотів на літаках ІЛ-2 зі знищенням ворожої техніки і живої сили противника, 100 бойових вильотів на розвідку, 110 бойових вильотів для зв'язку з партизанами і за проявлені при цьому мужність, відвагу і героїзм.

Генерали Карпєєв і Пуртов - дуже цікаві оповідачі. Незважаючи на поважний вік, вони в найдрібніших подробицях згадують події 70-річної давнини. При цьому мудро і розсудливо оцінюють сьогоднішню обстановку в країні. Зустрічаючи світле свято Перемоги, вони також побажали всім нам здоров'я і миру.