Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині проходить операція «Нерест-2015»

На Харківщині проходить операція «Нерест-2015»

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, операція «Нерест» розпочалась 1 квітня і проходитиме до кінця червня. За його словами, цей захід проводиться силами Головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства області, Державної екологічної інспекції області та Головного управління МВС України в області. В Україні в цей період заборонений промисловий, любительський і спортивний лов риби у водоймах, де ведеться рибогосподарська діяльність. Ця заборона дає можливість забезпечити тишу на водоймах і сприятливі умови для розмноження риб. 

Також забороняється пересування всіх плавучих засобів на ділянках, оголошених органами рибоохорони нерестовищами, за винятком суден спеціально уповноважених органів, які охороняють водні біоресурси.

Євгеній Шахненко пояснив, що в нерестовий період ловити рибу на водоймах області дозволяється на спеціально визначених ділянках на Печенізькому, Червонооскільському, Краснопавлівському, Орільському водосховищах та річці Сіверський Донець, а також інших водосховищах та річках. Рибалки можуть користуватись лише однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком чи спінінгом з берега.

Обласна державна адміністрація попереджає про відповідальність за порушення Правил любительського та спортивного рибальства в період нересту, що передбачена статтею 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, природоохоронним законодавством передбачено нарахування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування риби - до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен екземпляр іхтіофауни.