Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Закупівельні ціни на молоко для фермерських господарств залишаються стабільними

Закупівельні ціни на молоко для фермерських господарств залишаються стабільними

За словами заступника голови ХОДА Марка Беккера, облдержадміністрація постійно проводить моніторинг цінової ситуації на ринку молока. І як розповів під час обласної селекторної наради директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів, на сьогодні ціна є відносно стабільною. По області в цілому мінімальна закупівельна ціна на молоко, закуплене у сільськогосподарських підприємств, складає 3,50 грн./кг, максимальна – 5,80 грн./кг. «Ми розуміємо, що основними факторами, які впливають на рівень закупівельної ціни на молоко, є його якість та обсяги. Усі сільськогосподарські підприємства, які реалізують молоко вищого ґатунку, одержують за нього більше, ніж 5 грн./кг. Слід зазначити, що в області є випадки поодинокого зниження закупівельної ціни на молоко, але це стосується лише тих товаровиробників, які мають невеликі обсяги його реалізації та не забезпечують достатню якість», - зазначив Борис Данилів. 

Також директор департаменту додав, що у порівнянні з минулим роком мінімальна ціна на молоко збільшилася на 3,9%, максимальна – на 18,4%.

Голова правління Харківської обласної організації роботодавців у сфері агропромислового розвитку Іван Глянь підкреслює, що не можна допускати зниження закупівельних цін на молоко, як пропонують деякі переробні підприємства. «За перший квартал цього року собівартість молока піднялася на 70-80%, а це значить, що вона становить близько 5 грн. В господарствах, де процес автоматизовано, якість молока відмінна, до того ж вони ведуть однотипну годівлю корів – тобто весною, з появою зеленою трави, надої молока не збільшуються, а, значить, і ціна меншою бути не може», - висловився Іван Глянь.

У свою чергу, Марк Беккер запевнив його, що з цього приводу вже ведуть роботу з підприємствами-переробниками молока. Ситуацію з цінами тримають на контролі.

Що стосується закупівельної ціни на молоко, закуплене від населення, то, за словами Бориса Даниліва, мінімальна її межа дорівнює 2,50 грн./кг, максимальна – 4,30 грн./кг. У порівнянні з минулим роком мінімальна ціна на молоко, закуплене в цьому секторі господарювання, збільшилася на 4,2%, максимальна – на 22,9%. «Суттєво нижчою, ніж у порівнянні з сільськогосподарськими підприємствами, ціна на молоко від населення є через його якість. Переробні підприємства приймають молоко від цього сектору переважно ІІ ґатунку», - розповів директор департаменту.

«Враховуючи зазначене, знову повертаємося до показників якості молока. Якщо ми хочемо мати високий економічний ефект від виробничої діяльності у цьому напрямку – необхідно переорієнтувати виробництво на рейки якості та одержувати за молоко відповідну закупівельну ціну», - додав Борис Данилів.