Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області з'явиться Рада регіонального розвитку

У Харківській області з'явиться Рада регіонального розвитку

Президент Петро Порошенко підписав указ про створення Ради регіонального розвитку — майданчика для прийняття важливих та ефективних рішень у сфері реалізації програм регіональної політики та реформи децентралізації. Про це повідомив перший заступник глави АПУ Віталій Ковальчук. Новостворений орган очолює Президент. До складу Ради увійшли прем‘єр-міністр, голова Верховної Ради, керівники органів місцевого самоврядування і органів влади, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування. Також згідно указу обласним державним адміністраціям треба утворити ради регіонального розвитку, як консультативно-дорадчі органи на чолі з головами ОДА.

Першим завданням Ради регіонального розвитку стане реалізація нових пріоритетів державної регіональної політики, які зафіксовані в законі про засади державної регіональної політики. «Це ефективне використання внутрішнього потенціалу кожного регіону, стимулювання та підтримка місцевих ініціатив, скорочення розриву між рівнем життя людей у різних регіонах, підвищення конкурентоспроможності регіонів», - відзначив Віталій Ковальчук.

Враховуючи початок роботи Конституційної комісії, перші засідання Ради регіонального розвитку будуть присвячені формуванню нової територіальної основи місцевого самоврядування та розробці відповідних змін до Конституції. «Рада стане представником регіонів в центрі та представником центру в регіонах. Вона забезпечить, з одного боку, врахування інтересів регіонів при опрацюванні та прийнятті рішень центральними органами, а з іншого - моніторинг виконання цих рішень на місцях», - проінформував він.

Ще один важливий напрямок роботи Ради - подолання відсталості та підвищення інвестиційної привабливості регіонів. «Україна знаходиться у надзвичайно складному становищі, але інвестори навіть за таких умов зацікавлені в регіональних проектах», - сказав Віталій Ковальчук.

«Рада регіонального розвитку дозволить консолідувати зусилля та стане майданчиком для запровадження необхідних реформ», - наголосив перший заступник глави АПУ. Він запевнив, що Адміністрація Президента зробить все необхідне для ефективної роботи Ради.