Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Без державної підтримки та держзамовлень неможливо змінити ситуацію в промисловій галузі. Ігор Райнін

Без державної підтримки та держзамовлень неможливо змінити ситуацію в промисловій галузі. Ігор Райнін

Про це голова Харківської облдержадміністрації повідомив 20 квітня під час зустрічі з керівниками промислових підприємств і громадських організацій Харківщини. У ході зустрічі сторони обговорили проблемні для галузі питання. «Я бачу три основні системні проблеми, які заважають руху вперед і розвитку промислового комплексу області. Перша - недосконала система управління комплексом на рівні країни. Я неодноразово заявляв, що сьогодні велика кількість органів управління керує промисловими підприємствами, що заважає єдиній координації. Таким координатором повинно бути Мінекономіки, яке на сьогодні формується, але зараз спільного органу управління, який в змозі координувати всі промислові підприємства, немає. Друга - підприємствам необхідна державна підтримка і державні замовлення. І третя - на підприємствах в більшості випадків відсутній сучасний ефективний менеджмент», - зазначив Ігор Райнін. 

Керівник області підкреслив, що, безумовно, держава не буде працювати за підприємства, але допомагати вона повинна, причому не словом, а ділом у вигляді програм держпідтримки, у вигляді держзамовлень. «Але працювати на підприємствах буде ефективний менеджмент, який, я вважаю, в Харківській області один з кращих. Є підприємства, де цей менеджмент відверто слабкий. Але цих керівників сьогодні на нараді немає. Я ще раз зазначу, що Харківська облдержадміністрація буде допомагати вам в рамках своїх повноважень. Там, де підрозділи або посадові особи облдержадміністрації будуть гальмувати процеси розвитку, моя реакція буде дуже жорсткою. Що стосується повноважень, які не входять до компетенції обласної адміністрації, я вам ще раз повторю: я - ваш союзник тут, однозначно, і я буду максимально лобіювати ваші інтереси перед державними органами влади», - додав Ігор Райнін.

В ході наради керівники підприємств піднімали такі проблемні питання, як несвоєчасне відшкодування ПДВ підприємствам-експортерам, відсутність можливості залучення кредитних ресурсів через занадто високі кредитні ставки і відмови основних банків від програм кредитування, зростання цін на енергоресурси, а також постанов Нацбанку України №124 від 23.02.15р., №160 і №161 від 03.03.15р., які істотно ускладнюють процес покупки і розпорядження валютою.

Крім того, підприємства акцентували увагу на проблемі втрати традиційних ринків збуту і відсутності державної промислової політики та цільових програм розвитку по стратегічних напрямках галузі.

Ігор Райнін підкреслив, що найближчим часом на рівні центральних органів влади будуть зроблені серйозні кроки в бік підтримки промислової галузі.

«Ми однозначно запросимо до Харківської області представників «Укроборонпрому», Міністерства економіки і проведемо окремі наради за їх участю, а також за участю керівників та представників підприємств, які підпорядковані цим структурам, і обговоримо всі проблемні питання. Ці зустрічі мають бути регулярними, але ці зустрічі мають бути не заради зустрічі, а з конкретними рішеннями», - додав керівник області.