Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Облдержадміністрація встановлює жорсткий контроль за посівами соняшнику

Облдержадміністрація встановлює жорсткий контроль за посівами соняшнику

Cьогодні, 2 квітня, в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України відбулася нарада під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Марка Беккера з питань підготовки та проведення весняно-польових робіт підприємствами агропромислового комплексу області. У нараді взяли участь заступники директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко та Олександр Нездюр, директор Інституту рослинництва Віктор Кириченко, голова правління Харківської обласної організації роботодавців у сфері агропромислового розвитку, керівник ПСП ім. Фрунзе Зачепилівського району Іван Глянь, заступники голів райдержадміністрацій, районних управлінь, сільгосптоваровиробники області.

Як повідомив Володимир Грицаєнко, Харківська область знаходиться на 3 місці за площею посіву ранніх зернових культур. Господарствами області засіяно 124,7 тис. га, що становить 59% запланованої площі.

«Закінчили сів ранніх зернових у Балаклійському району, при цьому збільшивши площі ячменю. У той же час в Краснокутському районі засіяно15% площ, у Вовчанському - 35%, Барвінківському - 40%, Первомайському - 48%, Близнюківському - 50%», - повідомив Володимир Грицаєнко.

В цілому, за його словами, агропромислові підприємства області готові до проведення комплексу весняно-польових робіт - техніка відремонтована, паливно-мастильними матеріалами господарства забезпечені (бензином на 102%), забезпеченість насінням складає 143%.

У порівнянні з минулим роком в області планується зменшити на 17,6% посіви соняшнику, на 24% - цукрових буряків. Площа картоплі, овочів, баштанних залишиться на попередньому рівні, а кормові культури збільшаться на 3,4%.

«Щодо посівів соняшнику, то не всі райони підійшли до цього питання виважено. Якщо господарства Коломакського району відвели під нього 11% земель, то у Первомайскому районі – 28%, у Борівському та Ізюмському – по 27%. На наш погляд, це хибна політика, що призведе до виснаження грунтів. Тому сьогодні потрібно працювати над виправленням ситуації. З боку обласної адміністрації по цьому питанню встановлюється жорсткий контроль», - сказав Володимир Грицаєнко.

Під час наради окремо були заслухані представники Печенізького, Первомайського та Вовчанського районів. Марк Беккер доручив заступникам голів районних адміністрацій і начальникам управлінь АПК ситуацію з посівною взяти під контроль.

«Влада на місцях не повинна залишатися осторонь. Ми повинні допомагати підприємствам і створювати умови для їх нормальної роботи. Я вимагаю, щоб заступники голів райдержадміністрацій та начальники управлінь АПК уважно вивчали питання, пов'язані з діяльністю сільгосппідприємств, щоб ми отримали гарний урожай і щодо збільшення валового збору зерна, і по його якості», - підсумував заступник голови обласної державної адміністрації.

Довідка. По всім категоріям господарств області площа зернових та зернобобових складатиме 1 млн.79 тис. га, що на 7% більше, ніж у попередньому році. Посів технічних культур планується провести на площі 413,8 тис. га, що на 83 тис. га менше, ніж у 2014 році. В структурі посівних площ - площа парів складатиме 10,1%, зернових культур - 56,3%, технічних – 21,6% ( у тому числі соняшник – 17,6%, картопля та овочеві культури - 5,2%), кормові – 6,2%.