Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Володимир Миславський презентував книгу про Олександра Довженка

Володимир Миславський презентував книгу про Олександра Довженка

Нова публікація харківського кінознавця «Олександр Довженко: маловідомі сторінки» приурочена до 120-річного ювілею майстра. Захід пройшов сьогодні, 1 квітня, в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва невипадково. У цій будівлі по вул. Пушкінська, 62, Олександр Довженко жив разом з сестрою в 1923-1926 рр. Причому директор ООМЦКМ Людмила Омельченко зазначила, що цей захід, що проходить за підтримки Департаменту культури і туризму ХОДА, - масштабу не тільки Харкова та області, а й усієї України. «Наш департамент з великою увагою ставиться до заходів, які пов'язані з відродженням нашої культури. Мені приємно, що ми сьогодні не просто згадуємо, а нам представлений новий інтелектуальний продукт. Це дуже важливо», - підкреслив директор Департаменту культури і туризму Олег Яцина.

У своїй новій книзі кінознавець Володимир Миславський розповідає про маловідомі факти з життя та творчості відомого кінорежисера. Так, в довідниках говориться, що Довженко дебютував у кіно в 1926 році. Автору вдалося відшукати іншу інформацію. Виявляється, що влітку 1924 року в Харкові був знятий графічний фільм, де керівником зйомок був Олександр Довженко. Тобто саме цю роботу і можна вважати кинодебютом відомого режисера.

«Це вже моя 20-а книга. У цій книзі простежується драматична історія великого українського майстра. З одного боку, його вважали кращим режисером України та Радянського Союзу 20-х років XX століття. А з іншого боку, в СРСР фільми Довженка часто піддавалися дуже жорсткій критиці за те, що він неправильно розумів сенс соціалістичного устрою суспільства», - зазначив Володимир Миславський.

У свою чергу, засновник Харківського приватного музею міської садиби Андрій Парамонов представив присутнім архівні документи, завдяки яким можна буде визначити кімнату, де Довженко квартирував разом зі своєю сестрою.

Завершився захід показом комедії Довженка «Ягідка кохання». Фільм демонстрували під фонограму музики, яка була спеціально написана харківським композитором Оленою Шевченко, а потім виконана оркестром «Віртуози Слобожанщини».

Довідка. Володимир Миславський - український кінознавець, історик кіно, автор багатьох книг, а також численних статей про кінематограф, викладач кафедри медіа-комунікацій Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.