Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області засіяно 59% площ. У Балаклійському районі посівну вже завершили

В області засіяно 59% площ. У Балаклійському районі посівну вже завершили

У Харківській області ранніми зерновими та зернобобовими культурами цього року планували засіяти 211 тисяч га площ. Роботи завершили вже на 123 тисячах га, що становить понад 59%. У Балаклійському районі посівну кампанію вже завершили. Про це сьогодні в ході наради з проведення комплексних весняно-польових робіт в області повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер. Він зазначив, що у сільгоспвиробників сьогодні немає проблем із посівним матеріалом і паливом. По деяких районах забезпеченість ПММ становить 70%, по деяких доходить майже до 100%.

«Щодо посіву ранніх зернових великих загроз немає. У нас більше питань по перезимівлі озимих. Якщо ще 2 тижні тому ми говорили, що 88% озимих перезимували в основному добре та задовільно, то сьогодні є певні питання. В окремих районах на сходах утворилася снігова корка, яка може призвести до випадіння посівів. Тоді нам доведеться пересівати - бажано, ранніми зерновими, наприклад, ячменем. Ми намагаємося не допустити збільшення площ соняшнику», - сказав Марк Беккер.

Питання зменшення площ, що засіяні соняшником, за словами заступника голови Харківської обладміністрації, э першорядне.

«Минулого року соняшником було засіяно близько 30% земель. Цього року, за нашими оперативними даними, можливо, це буде 22%. Але, враховуючи можливий пересів, а також те, що деякі будуть використовувати пари, ця цифра може збільшитися. Не можна цього допустити. Ми не можемо змусити товаровиробника, але рекомендувати будемо однозначно», - зазначив заступник голови ХОДА.

За результатами наради Марк Беккер поставив перед керівниками районів та обласних структур ряд завдань. В тому числі, взяти на контроль структуру посівних площ, не допускаючи збільшення посіву соняшнику; з'ясувати обґрунтованість різкого збільшення посівів сої у Краснокутському районі, а також врегулювати питання випуску соціальних сортів хліба ТОВ КПФ «Рома» у Первомайському районі.

«Я попросив би всіх дуже чітко працювати з головами адміністрацій. Вони несуть персональну відповідальність за виконання всіх показників із аграрних заходів. Прошу більш чітко ставитися до питань, пов'язаних з посівними площами за всіма видами культур. Під особливий контроль взяти посівні площі соняшнику», - підкреслив він.