Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На об'єктах підвищеної небезпеки області до кінця року мають бути встановлені системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій

На об'єктах підвищеної небезпеки області до кінця року мають бути встановлені системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій

Питання обладнання об'єктів підвищеної небезпеки системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у ​​разі їх виникнення розглядалося сьогодні, 25 березня, на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  Харківської ОДА під головуванням заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка. За інформацією заступника начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області Сергія Калюжного, на території Харкова та області знаходиться 388 об'єктів підвищеної небезпеки. Це промислові підприємства, хімічно-небезпечні об'єкти, об'єкти видобутку і транспортування газу, склади паливно-мастильних матеріалів і автозаправні станції.

«У цілому по області спостерігається стабільна тенденція до зменшення техногенної завантаженості в результаті зниження на підприємствах кількості небезпечних хімічних речовин, переходу технологічного устаткування підприємств на безпечні речовини. Тільки цього року знята ступінь хімічної небезпеки з 6 підприємств: ТОВ «Харківський м'ясокомбінат», ПАТ «Кондитерська фабрика «Харків'янка», ДП «Харківський електромеханічний завод», АТЗТ «Борівський молзавод», ЗАТ «Вовчанський маслоробний завод», Шевченківський молокоприймальних пунктів ПАТ «Куп'янський молочноконсервний комбінат», - доповів Сергій Калюжний.

Комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ХОДА затверджено перелік об'єктів, які підлягають обладнанню автоматизованими системами на 2015 рік. На сьогоднішній день погоджено 195 робочих проектів, що складає 50,3% від загальної кількості.

Змонтовано 29 систем раннього виявлення, з яких прийнято до експлуатаціъ 27 систем (7%). В даний час проводиться монтаж систем на 2 підприємствах Харківської області: Зміївська ТЕС і Юліївському НГР ГПУ «Шебелинкагазвидобування».

«На жаль, не вирішується питання щодо обладнання автоматизованими системами 11 хімічно-небезпечних об'єктів. З них 6 об'єктів КП «Харківводоканал», на яких зберігається і використовується більше 200 тонн хлору. Серед хімічно-небезпечних об'єктів Кегичівська наливна естакада ГПУ «Шебелинкагазвидобування», ПОА «Укргазвидобування», ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» та ін.», - зазначив заступник начальника ГУ ДСНС в Харківській області.

За результатами розгляду питання, комісією було запропоновано керівникам об'єктів підвищеної небезпеки до 30 квітня скласти графіки впровадження на об'єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій на 2015 рік. Змонтовані системи мають бути здані до експлуатації до 15 грудня цього року.