Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент затвердив заходи з відзначення 70-ї річниці Перемоги та встановив 8 травня Днем пам’яті та примирення

Президент затвердив заходи з відзначення 70-ї річниці Перемоги та встановив 8 травня Днем пам’яті та примирення

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни». Президент доручив Кабінету Міністрів забезпечити проведення у Києві та інших населених пунктах урочистостей та меморіальних заходів, присвячених 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги, які відзначаються 8 та 9 травня відповідно, а також 70-й річниці завершення Другої світової війни, яка відзначається 2 вересня 2015 року.

Крім того, Уряд має опрацювати питання щодо поліпшення умов життєзабезпечення ветеранів війни, насамперед учасників бойових дій, інвалідів і дітей війни та жертв нацистських переслідувань, а також щодо сприяння процесам консолідації суспільства, налагодження громадянського взаєморозуміння і примирення у питаннях національної історії.

«Передбачені заходи спрямовані на вшанування подвигу українського народу в перемозі Антигітлерівської коаліції», –наголосив на брифінгу заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко. Згідно з даними Інституту історії України НАН, людські втрати у Другій світовій війні становлять від 8 до 10 млн українців. «Український народ і ті, хто захищали Україну, мають бути гідно вшановані», - наголосив заступник Глави АПУ.

Згідно Указу, щороку 8 травня в Україні буде відзначатися День пам’яті та примирення. «8 травня не буде вихідним днем. Це день вшанування пам’яті, а 9 травня - залишається вихідним», - уточнив Ростислав Павленко.

Президент також доручив Кабінету Міністрів забезпечити разом із Національним банком України виготовлення та випуск в обіг пам’ятної монети на відзнаку 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі; а також випуску в обіг поштової марки і конверта, присвячених пам’ятній даті. Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України, обласні та Київська міська державна адміністрація мають вжити заходів із забезпечення громадського порядку та безпеки громадян під час відзначення річниці.