Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У школах планують ввести 12-річну освіту

У школах планують ввести 12-річну освіту

Директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев сьогодні, 24 березня, розповів про нововведення в школах у зв'язку з підготовкою закону «Про освіту». Так, зараз на Харківщині група експертів спільно з громадськими організаціями розробляють пропозиції концепцій розвитку освіти. В області проходять круглі столи, дискусії, конференції. Через місяць у Верховній Раді пройдуть парламентські слухання з приводу проекту закону «Про освіту», в них візьме участь і Анатолій Бабічев. З основних можливих нововведень - перехід на 12-річну освіту. «Перехід буде проходити не відразу, швидше за все, випускники молодшої школи навчатимуться в старшій школі на рік більше. За новою концепцією розвитку освіти молодша школа буде займати 5 років, середня - 4 роки, старша - 3 роки», - повідомив директор Департаменту. 

Особливий інтерес в експертів викликає старша школа. На їхню думку, вона може бути двох видів - академічна, по суті той же ліцей, який дає класичну підготовку, і професійна школа, де разом з атестатом учень отримає певну спеціальність.

Концепцією також передбачається, що закінчення школи не дасть саме по собі право отримати атестат. «Закінчивши школу, учень отримує довідку про отримання повної /неповної загальної освіти, після цього він здає ЗНО, і за результатами тестування отримує атестат, який дасть йому можливість продовжити навчання у вищому навчальному закладі. Таким чином, ми переходимо до більш демократичної системи», - зазначив Анатолій Бабічев.

Елементи цього нововведення є вже сьогодні. Цього року 11-класники здаватимуть підсумкову державну атестацію з української мови у вигляді ЗНО.