Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Латвійському архітектору відкрили пам'ятну дошку в Харкові

Латвійському архітектору відкрили пам'ятну дошку в Харкові

18 березня на житловому будинку по вул. Сумській, 44 відкрили пам'ятний знак архітектору Юлію Цауне. Автором проекту триповерхової будівлі є він сам. На відкритті знаку була присутня Надзвичайний і Повноважний посол Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе та заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. Як зазначила заступник керівника області, дуже важливо пам'ятати історію рідного міста і тих патріотів, які працювали в Харкові і допомагали робити місто кращим. «Харківська облдержадміністрація відгукнулася на пропозицію пані Даудзе, і сьогодні ми відкриваємо почесну дошку видатному харківському архітектору, який творив для Харкова, для того міста, в якому він жив», - сказала Юлія Світлична.

На церемонії відкриття директор академічної бібліотеки Латвійського університету Вента Коцере і професор ХНУ ім. Каразіна Сергій Куделко розповіли харків'янам про творчий шлях Юлія Цауне і його життя в Харкові.

Аргіта Даудзе подякувала облдержадміністрації за сприяння у відкритті пам'ятного знака. «Я бажаю харків'янам і керівництву області витримки, позитивної енергії і знайте, що ми в Латвії - ми з вами. Ми обов'язково переможемо все те зло, яке на нас дивиться. Разом ми станемо сильнішими», - підкреслила посол Латвійської Республіки.

Довідка. Архітектор, художник і педагог Юлій Цауне народився в містечку Езеле Лифляндскої губернії (Латвія). У 1891 р. закінчив Петербурзьку Академію мистецтв. Потім працював у Харкові в управлінні Південної залізниці. У 1896 р. разом з Д. Шпиллером будував залізничний вокзал за проектом С.І. Загоскіна.

З 1901 р. Юлій Цауне викладав у Технологічному інституті архітектурне креслення, а з 1904 по 1923 рр. став штатним викладачем малювання, архітектурного проектування. Архітектор спеціалізувався в проектуванні житлових будинків і громадських будівель в Харкові, Донецьку, в Таврійській і Катеринославській губерніях у формах еклектики, неоренесансу, необароко.

У Харкові за його проектами побудовані десятки будівель - синагога на пров. Мордвинівському (нині Планетарій по пров. Кравцова, 15 (1912 - 1914 р.р.), приватна гімназія на вул. Чернишевській, 60 (1909 - 1913 р.р.), надбудова Будинку Харківського товариства взаємного кредиту на Павлівській пл., 20 , (1913 р), прибутковий будинок з магазином на вул. Сумській, 44 (1912 р), житловий будинок на вул. Сумській, 84 (1909), житловий будинок на вул. Революції, 18 (1908) та інші. У співавторстві з академіком архітектури А. Бекетовим і архітектором В. Хрустальовим проектував будівлю Судових встановлень на пл. Руднєва, 36.

17 будівель Цауне відносяться до пам'ятників архітектури.