Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У кінотеатрі «Боммер» відбувся прем'єрний показ документального фільму про харків'ян - героях Небесної сотні, загиблих на Майдані

У кінотеатрі «Боммер» відбувся прем'єрний показ документального фільму про харків'ян - героях Небесної сотні, загиблих на Майдані

14 березня в кінотеатрі «Боммер» відбувся прем'єрний показ документального фільму «Герої не вмирають», присвяченого трьом харків'янам - героям Небесної сотні. У фільмі йдеться про життя і смерть Владислава Зубенка, Євгенія Котляра та Юрія Паращука, загиблих за свободу і незалежність України під час розстрілу Небесної Сотні 20 лютого 2014. Автори фільму постаралися відтворити три останні дні життя загиблих хлопців. Прем'єрний показ відвідали заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, радник голови ХОДА Сергій Стороженко, директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, родичі та друзі загиблих героїв Небесної сотні, представники громадськості та небайдужі до подій в Україні харків'яни, а також безпосередньо творці цієї кінострічки. «Це фільм про життя і смерть, про любов і віру, про жертовність і неймовірне бажання свободи. Ми давно хотіли показати, що Харків грав величезну роль в подіях Революції Гідності. І сьогодні ми розуміємо, що події Майдану вже відходять в історію, дуже багато чого сталося за цей рік, тому якісь моменти вже стираються з пам'яті. І нашим завданням було з одного боку зафіксувати величезний пласт спогадів. А з іншого боку ... Ми прекрасно розуміли, що настане момент, коли хлопцям встановлять пам'ятники, їхніми іменами назвуть вулиці, їх вивчатимуть у підручниках історії. І нам навпаки хотілося показати їх живими, такими, якими вони були, якими ми їх знали, і ще раз підкреслити, що історію насправді роблять не супергерої, а звичайні люди», - зазначив продюсер і автор ідеї фільму Володимир Чистилін.

Кінострічка тривалістю 45 хвилин побудована на інтерв'ю близьких і друзів загиблих хлопців, а також харків'ян, які були безпосередніми учасниками історичних подій. Також у фільмі використовується архівне відео з лютневих подій столичного Майдану. «У нас є унікальні кадри, зняті на вулиці Інститутській. Ці кадри обійшли весь світ. Знімав це харківський оператор. І на цих кадрах зафіксовано смерть усіх трьох хлопців», - підкреслив Володимир Чистилін.

Автори кінострічки говорять, що фільм планують ще доопрацювати і зробити його повнометражним, а потім - представити в Києві та на Міжнародних фестивалях.

«Герої не вмирають» - емоційно сильний фільм. Окреме спасибі авторам, продюсерам, операторам, всім, хто працював над його створенням. Герої Харківщини - це приклад патріотизму, це певний символ тих подій, які ми пережили. Дійсно історія робиться тими людьми, тими героями, які поклали свої життя для того, щоб щось змінити в нашому суспільстві», - зазначив директор Департаменту масових комунікацій Харківської ОДА Михайло Черняк.

Довідка. За даними Міністерства охорони здоров'я України, під час Революції гідності загинуло 106 осіб. З них харків'яни: Євген Котляр - активіст екологічної організації «Зелений фронт» (м.Харків). На Майдан приїхав 1 грудня 2014 року. Періодично їздив до Харкова відвідувати батька. 18 лютого повернувся до Києва. У складі 1-ї Харківської сотні Євген, прикриваючись дерев'яним щитом, виводив по вул. Інститутській з-під обстрілу поранених людей. Отримав поранення в ногу. При наданні йому медичної допомоги був убитий прицільним пострілом снайпера в шию;

Владислав Зубенко - працював на залізниці. Захоплювався реконструкцією середньовічних битв. На Майдан приїхав 19 лютого в лицарських обладунках, записався в сотню Самооборони. Був поранений снайпером 20 лютого на вул. Інститутській, коли намагався щитом прикривати товаришів. Помер 28 лютого в реанімації Інституту серця.

Також Юрій Паращук, який хоч і був уродженцем Черкаської області, але проживав в Харкові. Був столяром, виховував трьох дітей. У Києві вів волонтерську роботу. Отримав смертельне кульове поранення в потилицю під час відступу силовиків з барикад. На ньому не було захисного одягу та шолома.

21 листопада 2014 Указом Президента України №890/2014 їм присвоєні звання Героїв України з врученням ордена «Золота Зірка» (посмертно).