Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У розробці стратегії розвитку Харківської області брали участь більше 140 експертів

У розробці стратегії розвитку Харківської області брали участь більше 140 експертів

Стратегія розвитку Харківщини до 2020 року, яку сьогодні, 5 березня, прийняли депутати на пленарному засіданні XXXIV сесії Харківської обласної ради, була розроблена облдержадміністрацією та обласною радою із залученням широкого кола профільних фахівців. Про це повідомив директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко. «Всього в процесі розробки брали участь більше 140 експертів - учених і практиків. Також була проведена велика робота з громадськими організаціями, головами сільських, селищних, міських і районних рад», - повідомив Віктор Коваленко. За його словами, стратегія орієнтована на впровадження сучасних європейських принципів управління територіальним розвитком. «Незважаючи на те, що Харківська область не увійшла до числа п'яти пілотних регіонів, наша стратегія визнана зразковою. Про це свідчать відгуки Міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса та Директора інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця. Також високу оцінку нашій роботі дав заступник Глави Адміністрації Президента України, голова Виконавчого комітету Національної ради реформ Дмитро Шимків», - підкреслив директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА.

Віктор Коваленко заявив, що одним з головних пріоритетів для області є розвиток агропромислового комплексу. Ця сфера визначає продовольчу безпеку регіону і, враховуючи зростаючу світову потребу в продовольстві, володіє великим експортним потенціалом. Що стосується індустріального комплексу, то переробна промисловість виступає одним з головних роботодавців в області. Також, за словами директора Департаменту, серед ключових пріоритетів розвиток сфери IT. Сьогодні Харківська область є другим після Києва IT-центром України, і першим у сфері IT-аутсорсингу.

«Вперше стратегія регіонального розвитку передбачає створення плану її реалізації, у формуванні якого зможе взяти участь кожен житель області. Подавати свої проекти в план реалізації стратегії можуть фізичні та юридичні особи, включаючи органи місцевого самоврядування, підприємства та організації області. Хочу особливо підкреслити: це стратегія не про те, як витратити, а про те, як заробити, створити системні умови для залучення в область додаткових ресурсів розвитку. За найближчі 5 років ми повинні закласти фундамент для переходу економіки регіону на якісно новий, європейський рівень», - зазначив Віктор Коваленко.