Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині прийнята Стратегія розвитку до 2020 року

На Харківщині прийнята Стратегія розвитку до 2020 року

5 березня на пленарному засіданні XXXIV сесії Харківської обласної ради прийнята Стратегія розвитку Харківської області до 2020 року. «За» ухвалення цього документа проголосували 83 людини. «Стратегія розвитку області до 2020 року - документ спільний, комплексний. Кілька місяців тому була створена робоча група, до якої могли увійти всі, хто хотів взяти участь у розробці документа. А це близько 140 осіб. Щоб досягати прогресу в економічно-господарському плані розвитку області, нам потрібно працювати разом. Цілі і завдання Стратегії дозволять розвиватися Харківщині і рухатися вперед», - підкреслив голова Харківської ОДА Ігор Райнін.

За словами голови облради Сергія Чернова, документ пройшов експертну оцінку колективу вчених. "Це документ, в якому прийнятий програмно-цільовий метод. Тепер від усієї громади залежить, як ми зможемо підготувати маленькі і великі проекти і реалізувати їх", - зазначив він.

Визначальна риса цієї Стратегії – проектний підхід. Обов’язковою є наявність плану реалізації Стратегії. Він у свою чергу складатиметься з конкретних проектів. Тож і вся Стратегія базується на програмно-цільовому методі.

Стратегія складається з 6 розділів, в яких визначено загальні рамки Стратегії; наведено оцінку потенціалу соціально-економічного розвитку області; результати SWOT-аналізу Харківської області: з’ясовано порівняльні переваги виклики і ризики області; визначено стратегічні пріоритети розвитку області: стратегічні, операційні цілі та завдання, а також сценарії розвитку Харківської області. Стратегія узгоджується зі стратегічними та операційними цілями Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року та з тематичними цілями Регіональної політики ЄС у програмному періоді 2014-2020.

Конкретні заходи, спрямовані на досягнення поставлених цілей, будуть відібрані на конкурсній основі та згруповані у програми в рамках планів реалізації Стратегії розвитку Харківської області, які формуватимуться на 2015-2017 та 2018-2020 роки.

Довідка. Стратегія розвитку Харківської області до 2020 року є проекцією державних та загальноєвропейських підходів до конкретного регіону – Харківщини. Вона визначає стартові позиції області, а також систему пріоритетів, які мають вирішальну роль у забезпеченні цільового сценарію розвитку області.

При розробці документу враховані умови складної економічної ситуації та визначені пріоритети розподілу ресурсів у тих галузях, що зможуть забезпечити найкращий результат у найкоротші терміни, довгостроковий та комплексний вплив на розвиток економіки регіону.