Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Субсидії стануть більш доступними для населення

Субсидії стануть більш доступними для населення

Мінсоцполітики розробило для українців спрощену процедуру оформлення субсидій. Відповідні зміни були презентовані на засіданні уряду. Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики. «За розрахунками експертів, сьогодні налічується близько 2,5-3 млн. бідних сімей, які не можуть самостійно заплатити за житлово-комунальні послуги. Разом з тим, система субсидій зараз охоплює всього лише 1 млн. 100 тис. сімей. Інша категорія людей - або не платить, або змушена економити на товарах першої необхідності, щоб оплачувати рахунки в повному обсязі», - заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко.

Така ситуація склалася через недовіру людей до процедури оформлення допомоги від держави. Міністр зазначив, що реформування системи надання субсидій - одна з ключових реформ у соціальній сфері.

«Ми даємо сьогодні інструмент - простий і зрозумілий, і даємо фінансовий ресурс. В цілому на субсидії виділено рекордну кількість бюджетних коштів - 24,5 млрд. гривень. Але наскільки ефективно цей механізм запрацює, залежить від того, як цю реформу втілять місцеві органи влади», - підкреслив Розенко.

Згідно з основними положеннями прийнятої постанови:

- призначення субсидії буде здійснюватися на підставі тільки двох документів, які будуть істотно спрощені в порівнянні з тими, що були раніше, - заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, в тому числі і працюючих осіб);

- вводиться принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником (при цьому перевірка достовірності цих даних буде здійснюватися органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів відповідних органів, установ та організацій);

- запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не на опалювальний період як раніше.