Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські заводи модернізували гідроагрегат Ташлицької ГАЕС

Харківські заводи модернізували гідроагрегат Ташлицької ГАЕС

Комплексні гідроенергетичні випробування другого агрегату Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ТГАЕС) завершилися 16 лютого. Їх позитивні результати засвідчили успішне завершення ремонтної кампанії, яка стартувала 29 вересня 2014 року та передбачала повну реконструкцію гідроагрегату. Модернізацію другої машини ГАЕС завершено на 4 дні раніше відведеного терміну. Агрегат включено в роботу, він функціонує відповідно до диспетчерського графіка. Про це повідомляє прес-служба Кабміну. «Перші години роботи показали, що виконані модернізаційні роботи не лише дозволили повністю відновити працездатність обладнання, а й збільшити потужність агрегату №2 у турбінному режимі зі 150 МВт до 160 МВт», - розповів заступник головного інженера ВП ЮУАЕС Олександр Фальчіков. 

Більшість необхідного для реконструкції та ремонту обладнання і комплектуючих було виготовлено на вітчизняних заводах. Так, наприклад, нові зносостійкіші підшипники було виготовлено на Харківському турбінному заводі з застосуванням німецької технології наплавлення поверхонь, що труться. Шеф-нагляд під час ремонту та монтажу також виконували українські підприємства – «Гідроенерготехсервіс», «Турбоатом», «Електроважмаш».

Сьогодні гідроенергетики розглядають можливість виконання в перспективі аналогічної реконструкції на першому гідроагрегаті. Модернізація обох насос-турбін станції дозволить підвищити ефективність роботи ТГАЕС, а отже, і стійкість енергосистеми України.

Довідка. Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, маневрених гідроакумулюючих потужностей та водних ресурсів річки Південний Буг.

На даному етапі на Южно-Українському енергокомплексі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 11,5 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.