Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна та ЄС мають ефективно координувати дії, щоб всі сторони виконували Мінські домовленості. Петро Порошенко

Україна та ЄС мають ефективно координувати дії, щоб всі сторони виконували Мінські домовленості. Петро Порошенко

Україна та Європейський Союз мають ефективно координувати дії та чинити тиск, щоб всі сторони дотримувались та виконували Мінські домовленості. «Для нас важливо зараз тиснути з приводу дотримання домовленостей про припинення вогню, про звільнення всіх заручників, про виведення всіх іноземних військ та найманців з території України. Я сподіваюся, що в рамках ефективної координації з нашими партнерами ми досягнемо результатів», - сказав Президент Петро Порошенко під час спільної заяви з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском в Брюсселі. Президент взяв участь у засіданні Європейської Ради на рівні глав держав та урядів країн-членів ЄС, а також провів низку зустрічей. Петро Порошенко подякував Дональду Туску та лідерам країн Європейського Союзу за можливість виступити та поінформувати про поточну ситуацію в Україні та результати переговорів у Мінську.

Президент наголосив, що в Мінську були важкі перемовини. На думку Глави держави, процес імплементації домовленостей також буде непростим. Петро Порошенко нагадав, що Україна, на відміну від іншої сторони, відповідально ставилася до виконання Мінських домовленостей, які були підписані у вересні. «Саме тому я прибув до Брюсселя, щоб координувати наші наступні кроки з європейськими партнерами. Вони продемонстрували партнерське ставлення до України. Хочу подякувати Президенту Туску та лідерам країн за сильну підтримку», - зазначив Президент.

Глава держави наголосив, що зі стриманим оптимізмом оцінює перспективи реалізації домовленостей. «Якщо Мінський меморандум буде порушуватись, то це призведе до подальших жорстких заходів з боку Європейської комісії та США», - сказав Президент. Він нагадав, що декларацію підтримали Президенти України, Франції та Росії, а також Канцлер Німеччини, і це накладає персональну відповідальність за виконання домовленостей.

Окремо Петро Порошенко повідомив, що закликав ЄС надати Україні безвізовий режим на саміті «Східного партнерства» в Ризі. «Це буде дуже важливим та символічним кроком для нашої співпраці. Дуже задоволений реакцією наших партнерів»,- зазначив Президент.

У свою чергу Президент Європейської Ради Дональд Туск сказав, що Рада ЄС продовжить обговорення українського питання. Він додав: «Надзвичайна рішучість українців, їхня мужність та готовність до пожертви дає приклад людям, які поважають свободу, демократію і право нації на самовизначення». Президент Європейської Ради наголосив на солідарності ЄС з Україною і на підтримці її суверенітету та територіальної цілісності.

Коментуючи Мінські домовленості, Дональд Туск назвав їх «реальним тестом на повагу до режиму припинення вогню». Він також відзначив важливість спільної позиції ЄС та США щодо українського питання.