Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Більше 100 захисних споруд на Харківщині приведуть у стан готовності для укриття населення

Більше 100 захисних споруд на Харківщині приведуть у стан готовності для укриття населення

Про це розповів заступник начальника управління цивільного захисту Департаменту цивільного захисту ХОДА Григорій Воронов під час відвідування журналістами протирадіаційного укриття, яке розташоване в Харківській обласній станції переливання крові. Журналісти оглянули кімнати укриття, інформаційні стенди, обладнання сховища, ознайомилися з роботою навчальних класів. Як розповів начальник штабу цивільної оборони станції Віктор Генжик, в захисній споруді може сховатися 115 осіб. Укриття може прийняти співробітників, донорів та всіх бажаючих. Для всіх в запасі є фільтруючі протигази, ватно-марлеві пов'язки і респіратори-пелюстки. 

Площа споруди складає 225 кв. м., там є всі необхідні системи життєзабезпечення - тепло, вода, освітлення і каналізація. Для оповіщення працівників є всі засоби, включаючи проводове радіо, телефон та гучномовці. В укритті встановлені лавки, стільці, є столи і холодильник. Поточні ремонти виконуються щороку.

За словами Григорія Воронова, в Харківській області налічується 1300 захисних споруд, призначених для укриття населення у воєнний час. У частини з них можна ховатися до 3-х діб. Також в регіоні є більше 50 тис. підземних приміщень, де зможуть кілька годин пересидіти до 1 млн. чоловік одночасно. «Під час надзвичайної ситуації населення може ховатися не тільки в протирадіаційних укриттях, але і в підвалах, метро, паркінгах. Це запропоновано, в тому числі, і Кодексом цивільного захисту», - пояснив Григорій Воронов.

Зараз в області тривають заходи по приведенню у належний стан укриттів і сховищ. Крім того, Григорій Воронов додав, що всі системи оповіщення на Харківщині справні і працюють у штатному режимі.