Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласній адміністрації підбили підсумки роботи системи цивільного захисту Харківської області за 2014 рік

В обласній адміністрації підбили підсумки роботи системи цивільного захисту Харківської області за 2014 рік

Сьогодні, 29 січня, відбулася обласна селекторна нарада з питання підведення підсумків діяльності територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Харківської області за 2014 рік та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2015 рік під головуванням т.в.п. заступника голови обласної державної адміністрації ХОДА В’ячеслава Аббакумова. У нараді також взяли участь директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Володимир Фадєєв, начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Павло Одарюк, перший заступник начальника ГУ ДСНС України у Харківській області Олександр Волобуєв, начальник Національного університету цивільного захисту України Володимир Садковий, голова комісії з питань екології, надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків Олександр Донський, керівники структурних підрозділів ОДА, обласних служб цивільного захисту, голови районних та міських комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та НС, начальники служб цивільної оборони районів та міст обласного значення.

З питання наради було заслухано доповідь заступника директора Департаменту цивільного захисту ХОДА Володимира Щітова.

«Одним з ключових питань цього року є стан і готовність 1346 захисних споруд області. За результатами проведеної у 2014 році інвентаризації було затверджено план усунення недоліків та приведення в стан готовності цих споруд до укриття населення в особливий період. Також для цих цілей можливе використання інженерних споруд подвійного призначення - підвалів, підземних паркінгів, метрополітену. В цілому, по області понад 50 тисяч таких приміщень. У них можуть знайти укриття близько 900 тисяч осіб. У тому числі на 20 станціях метрополітену можливо укриття 170 тисяч жителів міста», - повідомив він.

Одним з напрямків захисту населення є також оповіщення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій.

«Протягом року було проведено 12 планових технічних перевірок системи оповіщення Харківської області. Із 168 сирен в непрацездатному стані перебувають 24 (4 - по області, 20 - у м. Харкові). У цій системі також задіяна 141 тисяча радіоточок, хоча зберігається тенденція до їх скорочення. За 2014 рік їх кількість скоротилася на 24 тисячі», - зазначив заступник директора Департаменту цивільного захисту ХОДА.

Саме на цих питаннях загострив увагу присутніх керівників В'ячеслав Аббакумов, підбиваючи підсумки селекторної наради.

«З урахуванням тих подій, які відбуваються, актуальним стає питання пристосування підвалів, погребів, цокольних поверхів під тимчасові захисні споруди. Прошу керівників районних та міських адміністрацій відновити роботу, яка вже проводилася. Люди повинні розуміти, де ці споруди знаходяться і які до них схеми підходу. Також і по системі оповіщення населення. Кожен у себе в районі повинен визначити яким чином, крім наявної системи оповіщення, буде повідомлятися населенню про можливі надзвичайні ситуації», - наголосив він.