Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обсяги виробництва валової продукції сільського господарства Харківщини у 2014 році зросли на 4,4% і досягли 15,3 млрд. грн.

Обсяги виробництва валової продукції сільського господарства Харківщини у 2014 році зросли на 4,4% і досягли 15,3 млрд. грн.

У минулому році в Харківській області за попередніми статистичними даними забезпечено зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства до рівня 2013 року на 4,4% (по Україні - 2,8%), а її рівень досяг 15,3 млрд. грн. Це четвертий показник серед областей України (попереду Вінницька, Київська і Полтавська області). Про це 27 січня під час наради щодо підсумків роботи сільського господарства області у 2014 році та перспектив 2015 сільськогосподарського року повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів. Доповідаючи про стан справ у тваринництві він зазначив, що виробництво м'яса в області проти 2013 року збільшилося на 6,2% і досягло 137,7 тис. тонн. За загальними обсягами виробництва м'яса і за темпами його приросту область за підсумками роботи за рік знаходиться на 8 місці серед регіонів України.

«Стабільне зростання в останні роки маємо і щодо обсягів виробництва молока. Проти 2013 року воно збільшилося на 14,8 тис. тонн і досягло 551,5 тис. тонн. По валовому надою молока область знаходиться на 7 місці, а по темпах зростання – на 3 місці серед областей України. Як і раніше, переважна кількість молока виробляється у господарств населення (58,2%), але темпи приросту його виробництва у 2014 році були вищими у сільськогосподарських підприємств – 4,2% проти 1,7% у господарствах населення», - сказав він.

Саме у сільськогосподарських підприємствах області зросла майже на 5% продуктивність дійної череди - 5943 кг молока в середньому на одну корову. За цим показником у рейтингу регіонів України Харківська область по результатах роботи за 2014 рік знаходиться на 5-й позиції.

«Порівняно з середнім рівнем продуктивності корів по Україні перевищення складає 18,4%. Але резерви для подальшого зростання продуктивності корів залишаються і надалі. Для підтвердження цього скажу, що три області (Черкаська, Полтавська, Херсонська) перетнули у 2014 році 6-ти тисячний рубіж по надою молока в розрахунку на одну корову, що була на початок року. Складність полягає в тому, що в області, як і в цілому по Україні, з різних об’єктивних і суб’єктивних причин продовжувалося скорочення чисельності великої рогатої худоби», - підкреслив Борис Данилів.

Прогнозні показники щодо обсягів виробництва продукції тваринництва у 2015 році, за його словами, достатньо напружені але реальні: «По виробництву м'яса і молока завдання полягає в тому щоб зберегти рівень 2014 року, а виробництво яєць прогнозується збільшити на 5%. Минулий рік показав, що аграрії Харківської області уміють працювати і успішно вирішувати покладені на них завдання. Безумовно, 2015 рік буде дуже складним у всіх відношеннях, але всі ці складнощі маємо подолати».