Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всі райони області проведуть бюджетні сесії до 25-26 січня

Всі райони області проведуть бюджетні сесії до 25-26 січня

Сьогодні, 13 січня, у режимі відео-конференції відбулася селекторна нарада з головами обласних державних адміністрацій під головуванням прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. У ній взяли участь голова Харківської ОДА Ігор Балута, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Юлія Світлична, керівники департаментів облдержадміністрації, мери міст обласного значення. Під час наради Арсеній Яценюк наголосив, що в Україні здійснено перший крок децентралізації влади – місцеві органи влади отримали додаткові фінансові повноваження для регіонів, закріплених у Бюджетному і Податковому кодексах. «Тепер регіони фактично є бюджетно-самостійними і мають право, не чекаючи ухвалення центрального бюджету, приймати власні місцеві бюджети. Місцева влада має справитися з додатковими повноваженнями і правами, які вона отримала в економічній і податковій сфері», - підкреслив прем’єр-міністр.

За словами Ігоря Балути, бюджет Харківської області буде прийнято вже 15 січня під час сесії обласної ради.  Його прибуткова частина буде складати майже 2 млрд. 900 млн. грн.  У порівнянні з минулим роком її збільшено на 560 млн. грн. Засідання районних сессій в області планується завершити до 25-26 січня.

«Ми поділяємо точку зору Прем'єр-Міністра, який сказав, що місцевому самоврядуванню сьогодні дали «вудку» для того, щоб регіони виявили свою спроможність стати сильнішими. Велику активність виявляють наші міста обласного підпорядкування. Чи зможемо ми отримати заплановані в ході виконання додаткових повноважень доходи - багато в чому залежить від нас», - сказав Ігор Балута.

Він також зазначив, що у керівників областей поки залишаються проблемні питання щодо виконання нового бюджетного законодавства.

«На 80% запитань, які сьогодні в ході наради піднімали регіони, ми отримали відповіді. Залишилися технічні питання з базами об'єктів оподаткування, оцінкою землі та ін. На завтрашній нараді в Києві за участю Президента та Прем'єр-Міністра України Харківська область підніме три питання, які сьогодні не прозвучали. Думаю, протягом 2-3 тижнів всі ці моменти будуть відпрацьовані і всі поставлені Урядом перед нами завдання ми виконаємо», - зазначив губернатор.