Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Школярі Харківщини візьмуть участь у інтерактивному заході «Козацькому роду нема переводу»

Школярі Харківщини візьмуть участь у інтерактивному заході «Козацькому роду нема переводу»

Під час шкільних канікул Харківський історичний музей (вул. Університетська,5) підготував для школярів Харківщини цікавий та пізнавальний захід. Співробітники музею запрошують учнів 1-6 класів та їх батьків на музейний інтерактивний захід «Козацькому роду нема переводу», який відбудеться 10 січня о 14.00. Учасники заходу візьмуть участь у козацьких конкурсах і вікторинах, а також відвідають виставку «Україна козацька» де зможуть побачити справжні артефакти козацької доби.

Довідка. Виставка «Україна - козацька: погляд крізь століття» презентує один із найвизначніших періодів національної історії – козацьку добу. Це час розгортання нової хвилі боротьби українського народу за волю та створення самостійної держави.

Головною реліквією виставки є унікальний гетьманський прапор кінця XVII століття. З ним пов’язані імена чотирьох українських гетьманів – Івана Самойловича, Івана Мазепи, Івана Скоропадського та Данила Апостола. Цінність реліквії підсилює той факт, що це одне з трьох гетьманських знамен, що збереглися до нашого часу і єдина пам’ятка цього типу в Україні (інші зберігаються у Москві та Стокгольмі).

До уваги відвідувачів пропонуються цікаві експонати, що розповідають про козацьку минувшину: хоругва Самарського куреня Запорізької Січі, виготовлена в 1772 році, шабля останнього кошового отамана Задунайської Січі Йосипа Гладкого, козацька зброя, предмети побуту та документи XVIII століття, в тому числі козацькі літописи, що розповідають про героїчні події Національно-Визвольної війни українського народу. На виставці представлені також численні літографії, дореволюційні поштові листівки та твори видатних українських художників Сергія Івановича Васильківського та Миколи Семеновича Самокиша, присвячені козацькій тематиці.