Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові відкрито виставку до 160-річчя від дня народження Сергія Васильківського

В Харкові відкрито виставку до 160-річчя від дня народження Сергія Васильківського

25 грудня у Харківському художньому музеї розпочала роботу виставка, приурочена до 160-річчя від дня народження видатного живописця, пейзажиста – нашого земляка Сергія Івановича Васильківського та 10-річчя мистецьких пленерів. Васильківського: погляд через століття». Васильківський став справжнім співцем неба, створив узагальнений мотив краєвиду із його різноманітними ландшафтними складовими, що уможливлює у конкретному куточку пейзажу бачити образ України в цілому. На виставці представлено близько двохсот творів – живопис та графіку художника та роботи учасників пленерів 2004-2014 років - культурно-мистецької акції «Шляхами

Концептуальною основою, сюжетно-тематичними та жанровими напрямками пленерів стали твори С.Васильківського у музеях України, а їхні «адреси» - основою формування маршрутів творчих поїздок сучасних художників України з метою створення живописно-графічної паралелі робіт С. Васильківского майстрами вже ХХІ століття.

За 10 років художники створили біля 700 робіт. У місцях проведення творчих пленерів - це Ромни, Миргород, Путивль, Лебедин, Полтава, Лубни, Чернігов, Новгород-Сіверський, Слов'янськ, Дрогобич, Новомосковськ, Острог, Канев, Переяслав-Хмельницький були організовані виставки робіт. Їх відвідали близько 50 тисяч глядачів.

За підсумками роботи виставки та діяльності пленерів у лютому-березні 2015 року у Харкові заплановано проведення круглого столу та низку презентацій, присвячених проекту видань.

Довідка. Сергій Іванович Васильківський - український живописець, пейзажист народився 7 жовтня 1854 року у м. Ізюм Харківської губернії в сім'ї писаря (помер 8 жовтня 1917 г). Перші навички в мистецтві одержав у Харківській гімназії, навчався у пейзажному класі Петербурзької Академії Мистецтв. Васильківський мандрував пішки Харківщиною і Полтавщиною, спускався Дніпром до Запоріжжя. Художник малював українські праліси та левади, сільські хати і вулиці в різні пори року, часто з невибагливими жанровими мотивами. 
У 1900 р. організував у Харкові першу персональну виставку (120 творів). З 1912 по 1917 роки був головою Харківського літературного гуртка з художньо-архітектурним відділом. Є одним з організаторів художнього училища у Харкові у 1912.
Художник Васильківський залишив після себе гідний набуток для українського мистецтва — майже 3000 робіт. В останні дні свого життя півтори тисячі з них він передав Харківському художньому музею (більшість загинула в роки Другої світової війни). Зараз в музеях і приватних збірках нараховують близько 500 його творів.