Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Понад 40 тисяч переселенців звернулися за медичною допомогою до закладів охорони здоров'я Харківської області

Понад 40 тисяч переселенців звернулися за медичною допомогою до закладів охорони здоров'я Харківської області

За медичною допомогою до закладів охорони здоров'я Харківської області звернулися 40 тис. 587 переселенців з Донецької та Луганської областей, з них дорослих - 68% (майже 28 тис. осіб), дітей - 32% (більше 12 тис.). Про це 19 грудня під час прес-конференції в прес-центрі ХОДА повідомив директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Галацан. За його словами, за стаціонарною допомогою, включаючи проведення хірургічних операцій, надання допомоги при гострому інфаркті міокарда та інші складні випадки, звернулося 8 тис. 765 громадян із зони АТО (з них - 2,5 тис. дітей).

Директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА зазначив, що навантаження на обласний бюджет постійно зростає у зв'язку зі збільшенням кількості пацієнтів із зони АТО. Так, станом на 2 липня в реєстрі Харківщини було зареєстровано всього 6 пацієнтів з Донецької та Луганської областей, які страждають онкологічними захворюваннями. Станом на сьогодні таких пацієнтів вже 1 тис. 663 людини. Тільки на надання допомоги цій групі пацієнтів з обласного бюджету витрачено понад 3,5 млн.грн.

Також, як розповів Олександр Галацан, серед пацієнтів, які прибули в Харківську область, 338 чоловік, які страждають на цукровий діабет (інсулінозалежна форма), 172 людини - ВІЛ-інфіковані (з них - 23 дитини), 145 пацієнтів - з різними формами туберкульозу, 37 осіб - це хворі з хронічною нирковою недостатністю і так далі. «Всі ці пацієнти перебувають зараз у Харківській області та стабільно отримують медичну допомогу. На лікування всіх пацієнтів з Донбасу вже витрачено 32 млн.грн.», - підкреслив Олександр Галацан.

«Щоб забезпечити всім медичну допомогу, довелося перерозподіляти ресурси, тому що спочатку бюджет не був розрахований на збільшення навантаження», - додав директор Департаменту охорони здоров'я.

Також він підкреслив, що Кабінет Міністрів України виділив 25,5 млн.грн. Харківській області на компенсацію видатків обласного бюджету по наданню допомоги внутрішньо переміщеним особам, ще 1 млн. 872 тис.грн. були виділені на проведення гемодіалізу нужденним у цій процедурі пацієнтам. «Це суттєва допомога держави щодо підтримки обласного бюджету та надання гарантованої медичної допомоги як харків'янам, так і переселенцям», - зазначив Олександр Галацан.

Нагадаємо, що в Харківській області проживає близько 120 тисяч офіційно зареєстрованих переселенців із зони АТО. За неофіційними даними, їх близько 250 тисяч.