Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні послідовно впроваджуються закони антикорупційної політики

В Україні послідовно впроваджуються закони антикорупційної політики

Сьогодні, 18 грудня, у ХаРІ НАДУ при Президентові України у форматі відеоконференції відбулася експертна зустріч для роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ на тему: «Реалізація антикорупційних ініціатив Уряду» під головуванням директора Департаменту антикорупційної політики Міністерства юстиції України Роберта Сіверса. Від Харківщини у заході взяли участь заступник начальника ГУ юстиції у Харківській області Ірина Левченко; начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правоосвітньої діяльності ГУ юстиції у Харківській області Тетяна Барановська; начальник 1-го відділу Головного відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю управління Служби безпеки України в Харківській області Василь Сазонов, представники громадськості, науковці.

Роберт Сіверс нагадав учасникам зустрічі, що 14 жовтня прийняттям пакету законів було ухвалене нове антикорупційне законодавство України. Це Закон «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки», нова редакція Закону «Про запобігання корупції», Закон «Про визначення кінцевих власників підприємств», Закон «Про Національне антикорупційне бюро».

«Сьогодні Міністерство працює над розробкою програми Уряду, яка буде пов’язана з виконанням цієї Антикорупційної стратегії. До цієї роботи ми запросили представників громадськості, у тому числі міжнародних експертів. Головне, що у відповідності до базового Закону «Про запобігання корупції» створено новий превентивний орган - Національне агентство із запобігання корупції. Це агентство буде головним при формуванні антикорупційної політики у державі, головним з контролю за декларуванням, з вирішення питань конфлікту інтересів, з питань ведення реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Планується розширити цей реєстр не лише на фізичних, а й на юридичних осіб», - сказав директор Департаменту антикорупційної політики Мінюсту України.

Під час обміну думками представники Харкова, Львова, Одеси і Дніпропетровська поставили перед представниками Міністерства юстиції низку практичних питань з реалізації антикорупційного законодавства. Активну участь у цій роботі готові взяти і представники громадськості, проте на їх думку причини поширення в Україні і шляхи запобігання  корупції лежать більше не у юридичній, а у матеріальній та моральній площині.

Довідка. За інформацією Головного управління юстиції у Харківській області, протягом цього року проведено 611 семінарських занять з вивчення антикорупційного законодавства, 239 оперативних нарад та 871 співбесіда, під час яких вивчалися положення антикорупційного законодавства, розглядалися питання профілактики та попередження вчинення корупційних діянь. Окрім цього, Головним управлінням юстиції було розглянуто 6812 запитів державних органів, органів місцевого самоврядування та фізичних осіб та видано 4772 витяги та 2040 інформаційних довідок з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України А. Яценюка від 03.10.2014 10161/58 / 1-14 експертні зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики проходять щочетверга. Від Харкова організатором є Департамент масових комунікацій ХОДА.