Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Абітурієнти будуть визначати кількість бюджетних місць у вузах

Абітурієнти будуть визначати кількість бюджетних місць у вузах

Про це 16 грудня під час прес-конференції розповів директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев. «Відповідно до Закону «Про вищу освіту», абітурієнт подає заяву на проходження ЗНО, зазначає спеціальності та вказує вузи, у яких він бажає вчитися. Після проходження ЗНО автоматично по кожній спеціальності формується рейтинговий список вузів. І далі вузам перед початком вступної кампанії надаватиметься 80% тієї кількості місць державного замовлення, яку вони мали минулого року. Решта 20% місць, які залишаться по цій спеціальності, розподілятимуться за рейтингом. Тобто якщо на «економіку» в Університет ім. Каразина буде більший конкурс, то їм додадуться місця державного замовлення. А може виявитися так, що найбільше бажаючих захоче вступити до Львівського університету, і тоді ті 20% отримає львівський вуз», - пояснив Анатолій Бабічев. 

Також директор Департаменту науки і освіти ХОДА додав, що з наступного року всі студенти, які отримали дипломи «бакалавра», мають змогу вступити до магістратури в інший вуз і на будь-яку спеціальність. «Винятком будуть медичні спеціальності та творчі. Зараз Міносвіти розробляються спеціальні магістерські плани підготовки. Безумовно студент, бажаючий вступити на іншу спеціальність, буде складати вступні іспити», - підкреслив Анатолій Бабічев.

За словами директора Департаменту науки і освіти ХОДА, на сьогодні всі вузи Харкова вже повинні затвердити свої умови прийому та опублікувати їх на сайтах. І всі бажаючи мають можливість вже сьогодні ознайомитися з умовами прийому.

Довідка. Прийом документів вступників до вузів розпочнеться 10 липня 2015 року, а закінчиться 1 серпня о 10:00. Списки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені 2 серпня.