Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Андріївські вечорниці відгуляли у садибі Андрія Ковалівського

Андріївські вечорниці відгуляли у садибі Андрія Ковалівського

У Національному літературно-меморіальному музеї Г.С. Сковороди 13 грудня відбулось фольклорне свято «Андріївські вечорниці у садибі Андрія Ковалівського», в якому взяли участь жителі Сковородинівки, гості зрізних районів області та регіонів України. Відвідувачів розважали вихованці дитячої театральної студії Ольги Немикіної, учасники гурту «Воріття» із Краснокутська та туристично-розважального центру «Оберег-тур». 

«Ми відроджуємо українські традиції, залучаємо до цього і наших відвідувачів, і сковородинівців. Приміщення музею – це садибний будинок одного з друзів Григорія Сковороди - Андрія Ковалівського. А свято Андрія Первозванного – одне з улюблених в української молоді. Щоправда, на Слобожанщині цей день відзначали не так широко, як у Центральній і Західній Україні, але нашим відвідувачам дуже сподобалось», – зазначила директор музею Наталія Мицай.

Атмосферу молодіжних гулянь відтворював гурт «Воріття» Краснокутського будинку культури. Микола Пазич грав роль Калитинського, який обороняв калиту від ватаги хлопців, що під’їжджали на коцюбі. Дівчата ж ворожили й припрошували інших до ворожби, дізнавалися про долю й перспективи на найближчий рік – місили балабушки, виливали віск, витягали полінця й рахували на них сучки.

Молодь і покоління постарше танцювали слов’янські танці – «Гречаники», «Гусачок», «Картопельку», «Ойру» та чимало інших. Крім того, гості змогли поділитися своїм теплом і з військовими. Під час свята збирали теплі речі для солдатів, які зараз оберігають спокій нашої області. Родина Маркових із Харкова привезла домашнього печива, яке разом із листом вони попросили передати військовим. Учні молодших класів Сковородинівського НВК теж підготували вітальні листи з Новим Роком та Різдвом для захисників.