Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розширення експорту української сільгосппродукції до ЄС не відбудеться без прийняття відповідних законів. Віталій Башинський

Розширення експорту української сільгосппродукції до ЄС не відбудеться без прийняття відповідних законів. Віталій Башинський

Про це сьогодні під час експертної зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду на тему: «Розширення ринків збуту українських продуктів у ракурсі ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС» повідомив перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський. «Європейська комісія сформувала чіткі вимоги, які дозволять Україні виробляти продукцію в умовах законодавчого поля. Звичайно, всі ці регламенти стосуються фітосанітарної сфери, але без їх закріплення у законодавстві України експорт на територію ЄС на сьогоднішній день неможливий. З п’яти законодавчих актів, підготовлених нами спільно з фахівцями ЄС і поданих до Верховної Ради, прийнято лише два», - сказав він.

За словами Віталія Башинського, на сьогоднішній день Україна має право експорту меду бджолиного; риби, виловленої в міжнародних водах; побічних продуктів тваринного походження (не для споживання людьми); сухих яєчних продуктів та готових харчових продуктів, вироблених з м’яса птиці.

Незважаючи на невеликий перелік, частка сільськогосподарської продукції в зовнішньоторгівельному обігу України складає більше 33,5% повідомила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька.

«За січень-жовтень 2014 року зовнішньоторговельний обіг між Україною і країнами ЄС збільшився на 2,5%, що складає приблизно 6, 5 млн. доларів. Позитивне сальдо між нашою країною і ЄС збільшилося у 2,1 рази, і становить близько 2 млн. доларів. Сьогодні приблизно третина нашого торгового балансу припадає на країни ЄС, у 2013 році він складав п'яту частину», - сказала вона.