Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові відбулося засідання обласної експертної комісії з контролю за призначенням і зміною інсулінів

В Харкові відбулося засідання обласної експертної комісії з контролю за призначенням і зміною інсулінів

26 листопада відбулося чергове засідання Обласної експертної комісії з контролю за призначенням і зміною лікарських засобів – інсулінів Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації. Зазначена комісія є колегіальним органом, який розглядає обґрунтованість призначення і зміни лікарських засобів (інсулінів) хворим на цукровий діабет в особливо суперечливих випадках. Засідання комісії відбуваються щотижнево. Щорічно на засіданні комісії розглядається до 200 випадків призначення та/або зміни лікарських засобів – інсулінів, з них 21% у дітей. В поточному році вже розглянуто 164 справи, з них 54 випадки – застосування картриджних форм інсуліну (тобто з використанням сучасних засобів їх введення – шпріц-ручок).

Відповідні випадки призначень цих препаратів були розглянуті і на сьогоднішньому засіданні комісії.

Нагадаємо, що експертна комісія створена у 2010 році у складі фахівців Департаменту охорони здоров’я ХОДА та Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради, провідних науковців Харківського національного медичного університету, Харківської медичної академії післядипломної освіти, Державної установи «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України», Державної установи «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України» та практичних лікарів-ендокринологів.

Довідка. В Харківській області станом на 01.11.2014 року зареєстровано
83,3 тис. хворих на цукровий діабет, з них більше, ніж 15,5 тис. є інсулінозалежними, в тому числі 549 дітей.
Щорічно в області виявляється до 850 – 900 хворих, у яких вперше реєструється інсулінозалежний цукровий діабет, тобто понад 17 пацієнтів щотижнево.
При лікуванні інсулінозалежного цукрового діабету у 70% використовуються препарати інсуліну вітчизняного виробництва (21 виду), у 30% застосовуються препарати імпортного виробництва (також 21 виду). При цьому, на підставі відповідних наказів МОЗ України діти забезпечуються виключно препаратами інсуліну імпортного виробництва.