Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Національний банк України оптимізував структуру міжнародних резервів

Національний банк України оптимізував структуру міжнародних резервів

Як повідомили в прес-службі НБУ, це пов’язано із синхронізацією структури міжнародних резервів та зовнішньої позиції країни. Національний банк України вирішив у вересні 2014 року збільшити частку долара США в резервному кошику, оскільки структура торговельного балансу країни становить 70,3% у доларах США, 15% у євро. Крім того, 77,7% валового зовнішнього державного боргу України номіновано в доларах США, у євро – 11,2%, у СПЗ – 5,8%.

Останнім часом спостерігалася значна волатильність світових валютних ринків, пов’язана зі зміцненням позицій долара США по відношенню до інших світових валют. Тому Національний банк України вирішив зменшити частку золота у валютних резервах до 8%. З цією метою на міжнародних ринках було продано 0,46 млн. тройських унцій золота за долари США, відповідно частка золота в міжнародних резервах скоротилася до 7,9%.

За даними МВФ, питома вага золота у світових резервах у середньому становить 11,7%, а в міжнародних резервах країн, які розвиваються, питома вага золота в середньому становить 4,4%.