Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області з’являться мобільні пункти екстреної допомоги

В Харківській області з’являться мобільні пункти екстреної допомоги

Проект створення мобільних пунктів екстреної допомоги (МПЕД) носить пілотний характер. На сьогодні готуються до роботи сім мобільних бригад, які будуть зосереджені, в першу чергу, на тих територіях, де налічується найбільша кількість тимчасово переселених осіб - в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Про це розповів т.в.о. міністра охорони здоров’я України Василь Лазоришинець на зустрічі з президентом Товариства Червоного Хреста України Іваном Усіченком та главою Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан. Сторони підписали спільну угоду про партнерство з метою створення в Україні МПЕД на існуючій платформі послуг первинної медико-санітарної допомоги та послуг дільничних патронажних сестер. 

МПЕД будуть складатися з водія/логіста, акушерки, медсестри і лікаря, які будуть працювати на транспортних засобах, повністю оснащених лікарськими препаратами та обладнанням, атестованими і закупленими ВООЗ.

За словами Василя Лазоришинця, ця угода дасть можливість наблизити первинну медико-санітарну допомогу до пацієнтів та покращити її якість, в першу чергу для тимчасово переміщених осіб та в зоні проведення АТО.

«МОЗ України готове надавати усю необхідну допомогу в рамках реалізації цієї угоди. В зв’язку з цим буде створена робоча група з координатором від МОЗ та видано відповідний наказ. Думаю, досвід, набутий в цих семи бригадах, буде позитивним, і можна буде говорити про подальше розширення їх кількості», - зазначив Василь Лазоришинець.

Сторони дійшли згоди, що ідея створення МПЕД є вкрай необхідною для забезпечення потреб в медичній допомозі населення України. «Ця допомога буде ефективною не лише для внутрішньо переміщених осіб, а й для тих, хто приймає переселенців. ВООЗ готова надавати усіляку підтримку населенню Україні в цей непростий час», - підкреслила глава Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан.

Також, на думку президента Товариства Червоного Хреста в Україні Івана Усіченка, це буде експериментальна площадка надання первинної допомоги в сільській місцевості. Для успішної реалізації цієї програми має бути налагоджена чітка координація дій на рівні місцевих структур охорони здоров’я.