Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За результатом податкової реформи місцеві бюджети можуть додатково отримати 7-8 млрд. грн.

За результатом податкової реформи місцеві бюджети можуть додатково отримати 7-8 млрд. грн.

Згідно законопроекту №5079 від 15 вересня 2014 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законів України (щодо податкової реформи)», одним із джерел фінансової підтримки місцевих бюджетів має стати податок з роздрібних продаж підакцизної групи товарів: пиво, алкоголь, тютюн, паливо. Максимальна ставка складе 5% . За підрахунками Міністерства фінансів України, у сукупності до місцевих бюджетів надійде 7-8 млрд. грн. У законопроекті також передбачено надання права місцевим органам влади встановлювати ставки податку на комерційне нерухоме майно в розмірі до 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м площі.

Про це 20 листопада в ході експертної зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду на тему: «Комплексний план змін у податковій системі» повідомив директор Департаменту податкової, митної політики, доходів, адміністрування платежів Міністерства фінансів України Микола Чмерук.

«У законопроекті, який сьогодні доопрацьовується, ми пропонуємо суттєво скоротити кількість податків, надходження від яких незначні; суттєво реформувати податок на прибуток та єдиний податок, укрупнивши групи платників, як по обсягам, так і по кількості. В окрему групу пропонується об’єднати із єдиним податком фіксований сільгоспподаток. Також важливе питання - суттєве навантаження на заробітну плату у вигляді високої ставки єдиного соціального внеску. За дослідженнями міжнародних експертів, за цим показником Україна стоїть на другому місті у світі після Бельгії», - сказав Микола Чмерук.

У ході обговорення члени експертної зустрічі - представники громадських бізнесових організацій озвучили низку зауважень і запитань з приводу пропозицій Мінфіну. На їх думку, відносини між платниками податку та фіскальними органами поки що залишаються незмінними. Сьогодні в Україні більше 51% ВВП розподіляється через бюджет. Середній і малий бізнес не зацікавлений виходити з податкової тіні, якщо наповнення державного бюджету буде йти лише через збільшення фіскального навантаження. Тож завдання податкової реформи - збалансувати інтереси центру і регіону, держави і підприємця.