Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові до Дня пам'яті жертв голодомору відкрито виставку «Мамай єднає Україну»

У Харкові до Дня пам'яті жертв голодомору відкрито виставку «Мамай єднає Україну»

Сьогодні, 19 листопада, в рамках заходів з відзначення в Україні 81-ї річниці пам'яті жертв голодомору, в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбулося відкриття виставки «Мамай єднає Україну» з колекції Музею історії м.Дніпродзержинська. У її відкритті взяв участь директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина. «Відкриття виставки припадає на тиждень, коли ми відзначаємо 81-річницю голодомору, і це певною мірою символічно. Бо козак Мамай символізує українську державність, і саме тут у Харкові – столиці радянської України в роки голодомору відбувся розстріл кобзарів. Всі ці події ми маємо пам’ятати, шанувати, це має бути урок для нас, і для тих, хто буде жити після нас. Тому я вдячний всім організаторам цієї виставки і сподіваюся, що вона стане знаменною подією у культурному житті нашого краю», - сказав Олег Яцина.

На виставці представлено близько 50 творів. Центральною частиною експозиції є символічна мапа України, складена з 25 робіт, згідно з існуючим адміністративно-територіальним поділом України (24 області та АР Крим), що об'єднані зображенням козака Мамая. Кожна робота відображає географічні чи історико-культурні особливості краю, але їх об'єднує спільне бачення минулого та майбутнього України.

За словами директора Музею історії м.Дніпродзержинська Наталі Буланової, ця виставка пересувна. Тому і має вона назву «Мамай мандрівник». Мамаїв вже побачили у Самбурі, Львові, Вінниці, Києві, Луганську, а тепер і Харкові. Портрет слобожанського Мамая на цій мапі зобразив харківський художник, член Національної спілки художників України Євген Єгоров.

В основі виставки - колекція робіт українських художників, що експонувалися під час щорічних історико-культурологічних фестивалів «Мамай-fest» та передані на постійне зберігання до Музею історії Дніпродзержинська для майбутнього Музею образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Козак Мамай», який заплановано відкрити на колишніх козацьких землях – Вольностях Запорізьких у  Кам'янському (м. Дніпродзержинську).

Значну частину колекції складають твори Клубу українських митців (м. Львів), подаровані художниками для майбутнього музею.

Виставка триватиме по 27 листопада. Час роботи галереї: ВТ-СБ, 11.00-19.00, без перерви.

Довідка. День пам’яті жертв голодомору 1932 – 1933 рр. відзначається згідно з Указом Президента України від 28 листопада 1998 р. щорічно в кожну четверту суботу листопада.

За підрахунками, проведеними Інститутом демографії та соціальних досліджень НАН України, в Україні внаслідок Голодомору 1932 – 1933 років загинуло 3 млн. 941 тис. осіб.

У 2014 рокціНаціональні пам'ятні заходи пройдуть 22 листопада під гаслом «Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му - непереможні сьогодні!». На вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. о 16.00 оголошується Національна хвилина мовчання, після якої розпочинається акція «Запали свічку пам’яті».